Дисекция на една корумпирана държавна машина

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 25, 2008 18:10

Дисекция на една корумпирана държавна машина

Акценти

  • Най голямата корупционна схема бе създадена от сегашните управляващи – това е Фонд републиканска пътна инфраструктура (ФРИ). Гагаузов, Орешарски и Мутафчиев станаха УС на фонда и те започнаха да раздават парите.
  • През схемата за ремонт, рехабилитация, поддържане и строителство на нови пътищата бяха източени десетки, стотици милиони левове към определени фирми.

Свързани публикации

Изказване на депутата от ДСБ Атанас Атанасов, който бе в Харманли по покана на Сакарнюз

Днес властта в България, макар по конституция и формално да е разделена на законодателна, изпълнителна и съдебна, тя фактически е единна и общо взето наподобява схемата за управление по време на комунизма. Защото законодателната власт се контролира от комунистическа партия, изпълнителната власт е производна от нея, а основното звено, което търпи критика от съдебната власт, също се оглавява от човек, който е с корени от Комунистическа партия, а кръвта вода не става.

Това го казвам за съжаление, защото в демократическите страни по принцип се очаква винаги да съществува механизма на разделение на властта, което означава “власт власт възпира”.

Днес у нас, тъй като започнахме да говорим за корупция, не може да се очаква от нито една от тези институции ефективност. Законодателната власт освен основната задача да приема законите има и задачата за осъществяване на парламентарен контрол върху институциите на изпълнителната власт.

Комисия по корупция прикрива престъпленията

В парламента съществува Комисия за борба с корупцията. И се очаква от нея а в хода на парламентарни разследвания да изяснява в управлението скандални схеми, да променя законодателството, за да ги прекратява и съответно да търси отговорност от тези, които са отговорни за тях. Основната черта на Комисията е “имитация” и постоянно се имитира някакъв вид парламентарен контрол. А ако избухне скандал веднага се уведомяват медиите как Комисията за борба с корупцията се ангажира с този случай и започват едни безконечни проверки, за да може обществото да забрави този скандал. Няма никаква ефективност. Ако тази Комисия не успее да прикрие скандала, следващия орган в каскадата е, че има някакви данни за престъпление, пращаме всички материали в прокуратурата, а тя е “черната дупка”. Там потъва всичко!

Създават се временни анкетни комисии за разследване на различни случаи, за които има данни за извършено престъпление, за злоупотреби. Създават я, само когато имат нужда да прикрият нищо

В Изпълнителната власт действат N-та брой контролни органи, накрая има някакъв съвет за борба с корупцията, в който съвет се събират шевовете на всички тези контролни органи, включително шефа на парламентарната комисия за борба с корупцията и там си вземат някакви решения. До скоро този орган беше председателстван от Румен Петков. Това е да “пуснеш вълка в кошарата”и да очакваш да има някаква ефективност.

Само че как да се получи този ред след като парламентарната комисия за борба с корупцията е съставена по същия начин, по който са съставени всички останали парламентарни комисии, т.е.т. тя пресъздава мнозинството в парламента, тази комисия, а неин председател е представител на управляващата партия в БСП и освен всичко друго, той е член на изпълнителното бюро на Висшия съвет на партията, (най-лесно е да кажа, че е член на Политбюро, което не се различава особено). Е, можем ли да очакваме ефективност от този орган, след като управляващите са тези, които участват в корупционните схеми и че един от тях, който е член. Тази комисия н НС трябва да е съставена на принципа, като всяка една парламентарна група да има по един представител и задължително да се председателства от човек опозицията.

Схема за източване чрез търгове и ФРИ

Още в началото на това управление бяха създадени няколко стройно организирани схеми за източване на пари от държавния бюджет и съответно от европейските фондове, които по имитирани търгове, обществени поръчки да се насочват към точно определени фирми, които добиха наименованието “братски фирми”, по схемата на “братко и батко”. И след като се получат средствата в тези фирми, в зависимост от партията, която е осигурила парите към тези фирми, около 30% от парите обратно се връщат в партийните каси. И това нещо се знае като схема и трябваше да се намеси Европа, за да започне да се разплита чорапа.

Така например в областта на инфраструктурата и строителството на пътища – там са няколко грозда от фирми, основно на Васил Божков. През последните години разбрах, че и пловдивския Герго Гергов е в тази игра.

Оказва се, че хора приближени на управляващите задължително печелят търгове. Какво се получава обаче. Те дават някакви безумно ниски оферти, печелят търговете и след това цената се увеличава два пъти. Което е абсурдно защо да се провежда търг, след като след това цената ще се увеличи – за да може да се заблуждава общественото мнение.

През схемата за ремонт, рехабилитация, поддържане и строителство на нови пътищата бяха източени десетки, стотици милиони левове към определени фирми. И когато беше разкрита цялата схема и ние от две години отправяме питания от парламента, изнасяме информация, но понеже сме опозиция и сме 16 човека, се опитаха да ни неглежират, но цялата тази информация беше събрана и Брюксел разполага с нея. И когато започнаха да искат обяснения за всичко това, се стигна до това, че трябваше да се дадат жертви. И какво се направи – хвърлиха на лъвовете батко” – Веселин Георгиев. Само че, съгласно закона за пътищата чл. 21 “а” и чл. 21 “б” ФРИ има два органа – изпълнителен директор и УС. В закона е посочено кой какви правомощия има. Органът, който се занимава с разпределението и усвояването на средствата е УС, а изпълнителният директор изпълнява решенията му. А Управителния съвет се състои от 5 члена като трима от тях са министри – Орешарски е задължително председател, по закон е така, и другите двама са Гагаузов и Петър Мутафчиев. И сега прокуратурата, за да даде отговор на ЕС, каза, че образува досъдебно производство срещу Веселин Георгиев. Ама защо срещу него – той не се разпорежда със средствата, те се разпределят от министрите. Да но Борис Велчев в конфиденциални разговори каза “Вие искате сега да сваля правителството, образувайки дело срещу министрите. И след като сме равни пред закона всеки би трябвало да отиде на съд.

Най голямата корупционна схема бе създадена от сегашните управляващи – това е Фонд републиканска пътна инфраструктура (ФРИ). Гагаузов, Орешарски и Мутафчиев станаха УС на фонда и те започнаха да раздават парите.

Този, придобил публичност, доклад на за фонда от ”KPMG” е изключително скандален. Той бе засекретен, за да не достигне в този си вид до Брюксел.

Нашите комунисти не могат да схванат, че Европа е една добре организирана машина и информацията, която се крие от българското общество много бързо стига по определени канали. И единственото спасение за България в това отношение е, че тя вече като член на ЕС, оттам се упражнява определен натиск да се търси отговорност.

Станишев направи още един център за прикриване на престъпванията ДАНС. Председател е Петко Сертов, работил в ДС, освободен от Иван Костов. По късно той роботи в международния отдел на БСП с Георги Първанов. И този човек щял да се бори с корупцията. Извинявайте ама, корупцията се генерира от тази партия. Един щатен сътрудник не може да оглавява тази борба. Досега се е чуло само за един случай. Защо не обърнат внимание на министрите, зам.-министрите?

Големия кредит на доверие, който имаше главния прокурор при приемането на поста в момента клони към нулата. За тези три години няма нито едно сериозно разследване срещу еди кой си. Те имот достътъчно събрана информация за определени лица и питат защо в България няма срещу тях разследване.

За вота на недоверие

Следващата седмица опозицията ще гласува своя вот на недоверие по повод на европейските пари и ние смятаме, че ход на Станишев след гласуването ще бъде смяната на Гагаузов. Въпросът е какво ще правят с Орешарски, тъй като той е председател на борда на директорите. А министърът на финансите от своя страна е лично назначение на Васил Божкав – Черепа. И там нещата са много дебели, защото ако в един момент не заработи “черната партийна каса”, това ще се отрази и на изборите.

В никакъв случай Станишев не желае смяната на транспортния министър Мутафчиев, тъй като предстои приватизацията на българския морски флот – една много голяма далавера, а там Мутафчиев е просветен. Тази голяма българска компания трябва да бъде купена от единствения кандидат – смесено българо-немско дружество. От българска страна участват двама братя от Пещера- братя Домусчиеви, които са съсобственици на една много интересна фирма за производство на фармацевтични продукти за ветеринарната медицина. Оказа се, е от тази фирма са спечелели страшно много пари. В този около Пещера и Батак е известно, че там никога не е имало организация на полицията, защото Румен Петков беше много често гост на една собственост на за.-министъра на транспорта Георги Петърнейчев, който преди това беше кмет на Пещера.

Оказва се , че Станишев ще трябва да пази министъра на транспорта заради, за да може да приватизира на цената на три кораба цяла една фирма – Български морски флот. И оттам БСП очаква много. Както царското правителство на финала приватизира БТК.

Не знам какъв ще бъде хода на Станишев – дали той ще поиска промени преди внасянето на вота, или след това ще поиска промени в правителството.

Един от възможните сценарии при гласуването на вота е – 80 гласа “за”, 80 – против” и 80 “въздържали се”.А за да падне правителството е необходимо да има при вот на недоверие, трябват 121 “за”, за да падне правителството. Но не е изключено и НДСВ и ДПС да гласуват “въздържали се”. Сега в момента има абсолютно изнудване в тройната коалиция и на края на мандата всеки си е набелязал по нещо за открадне и да стане негово. Не е изключено след вота Станишев да поиска разследване на корупцията в ДПС, защото на него му е ясно, че разочарованието в провинцията е най-много заради далаверите на Доган.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 25, 2008 18:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама