Атанас Атанасов „За твърде кратко време ще се случат непредсказуеми неща“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 26, 2008 10:31

Атанас Атанасов „За твърде кратко време ще се случат непредсказуеми неща“

Г-н Атанасов, това, което става в България в момента не е ли абсурдно?
Към днешна дата в България скандалите, свързани с корупция на управлението, са толкова много, че аз не знам какво става изобщо. Днес властта в България, макар по конституция и формално да е разделена на законодателна, изпълнителна и съдебна, е фактически единна и общо взето наподобява схемата за управление по време на комунизма. Това го казвам за съжаление, защото в демократическите страни по принцип се очаква винаги да съществува механизма на разделение на властта, което означава „власт власт възпира“. При нас тя се доминира от комунистите.
За съжаление действителността у нас е такава, че източникът на информация за корупцията идва от вън.

Най-големите централни медии доста време неглижираха проблема с корупцията.
Опитват се да го прехвърлят от преди 7 – 8 години.
Днешните управляващи, независимо от това, че са най-корумпираното мнозинство и правителство, което е съществувало в България от 89 година насам до ден днешен, имат комфорт поради две обстоятелства – наливат страшно много пари в медиите и поради това, че няма обединена опозиция срещу тях.

Ще излезете ли от парламента? ГЕБР призовава за това.
На първо място трябва да се сформира обща позиция за действие. Въпросът е кога и как да се действа, за да се отиде на предсрочни избори, а не да се получи ефект – едните да излязат, а другите да останат и да станем за смях като опозиция.
Ще се пошегувам – Борисов казва опозиционните партии да напуснат парламента, ама аз тогава ще му кажа: „Да напусне кметството и да заповяда на площада“.
Трябва да има ефективност, защото Станишев замисля сериозни маневри и кардинални промени в правителството. Да не стане в един момент, след като смени половината в правителството и да каже: „Какво искате вие, нали тези бяха корумпираните!“
Аз до миналата година съм бил един от най-острите критици на Бойко Борисов, защото знам много. Но откакто са минали изборите, не съм казал и дума. Защото най-добрият военачалник на древните евреи – Давид, е казал: „Силата е в мнозинството, а победата – в сътрудничеството!“ Така че аз си давам сметка, че ние трябва да насочим своите усилия към противника, а не към евентуалните съюзници. Ние имаме амбицията да се подреди алтернатива, но в България това не е толкова лесно.
Независимо от закачките, които се предприемат, смятам че до края на ранната есен трябва сериозно да се помисли за създаване на алтернатива на сегашното управление. Всичко това трябва да стане на базата на няколко принципа, като първият е да се декларира, че няма да се участва в управление заедно с БСП и ДПС. Още преди изборите да се поемат ангажименти от тези опозиционни сили, които искат властта, че ще направят всичко възможно да се потърси отговорност от днешните управляващи. За да има справедливост от момента, в който паднат от власт, да се сформира ново мнозинство и правителство, да се възложи задача на министерството на вътрешните работи и на другите контролни органи да се проверят всички сделки по корупционните схеми и да се окаже натиск върху прокуратурата да започне досъдебно производство.

А ДСБ ще влезе ли в НС?
Аз съм сигурен, че ние ще бъдем в следващия парламент, но не това е най-важното, а трябва да имаш достатъчно депутати, за да можеш да сформираш мнозинство. Но аз не мога да подкрепям едно мнозинство, което играе схемата „стани да седна“, „да си отидат тия, па да дойдем ние“, за да можем да си подредим същите схеми.
Присъствието на Демократи за силна България в едно бъдещо управление ще бъде една гаранция за по-малко корупция.

Но какви могат да бъдат гаранциите за това, че следващото управление няма да е същото?
Ние не можем да си внесем политици от чужбина. Какъвто ни е народът, такива са ни и политиците! Аз съм част от всички вас, занимавам се с това от четири години, къде успешно, къде не. Нося отговорност за себе си и колегите, с които работя. Смятам, че в този парламент има една опозиционна сила, която се нарича ДСБ, и макар и да сме 16 човека, сме направили всичко възможно да се демаскира корупцията в страната.
В крайна сметка всичко е въпрос на доверие. И мога да гарантирам, че ако утре съм на мястото на тия контролни органи на никой няма да простя за това, че е „сгазил лука“.
Тези, които са откраднали парите, ще ги вкараме в затвора. Това е положението. Ако е възможно, по този начин да се въздейства превантивно да не крадат. И между другото аз съм радикален в това отношение. Ако Борис Велчев смята, че както е карал до сега, ще продължи и след като се смени властта, просто се е объркал. Или ще образува дела срещу хората от любимата му партия, или ще си подаде оставката и си отива.
Последното развитие на корупцията?
Миналата седмица е имало доклад при главния прокурор по една извършена проверка от няколко месеца за злоупотреба с власт от Джевджет Чакъров. Предложено е от прокурорите от градската прокуратура да се образува досъдебно производство срещу него за злоупотреба с власт, заради канадската фирма „Дънди“. Този сигнал пак беше подаден от нашата парламентарна група.

Казахте, че от ДАНС прикриват подобни неща.
Началникът им е от партията, която генерира корупцията и не може да се бори с нея. Проблемът с ДАНС не е конституционен, той е законов. Те са се объркали, ако си мислят, че като са създали чрез закони определени позиции с мандат, някой ще им ги остави. Между другото, това беше и причината да се откажат да създават тази прословута агенция ОТО – за оперативно-технически операции с 5-годишен мандат.
Директно им казахме, че дори и да я създадат тази комисия, след осем месеца, след като вземем властта, не само, че тя вече няма да съществува и ще разкараме техния човек, но ще им търсим и отговорност за злоупотребите.
Не може да не си на ясно, че цялата власт днес се контролира от бившите комунисти. Сapo de tuti capo* е Първанов. А той е черешката на тортата.
Въпрост не е в това дали ще си отиде Първанов или не, въпросът е в заемане на публична позиция срещу този човек, който явно с поведението си си спасява спонсорите.

Как БСП събра толкова много пари?
Има зловещи обстоятелства, които са характерни за цялата им машина. Още през 2003-04 емисари на Румен Петков са се срещали със заможни хора, които са разполагали със средства. Разговорът с тях е протичал като на лицето се предава следното послание: „Бъдещият министър на МВР ме изпраща при вас с молба да прецените с какви финансови средства можете да помогнете на БСП за предизборната кампания за парламентарните избори“. Петков управлява цялата каса на БСП и той трябва да гарантира чрез МВР, че няма да се случи нищо на тези, които си плащат. Борбата на МВР бе да се преследват онези, които са отказали да платят.

Джордж Буш нарече Станишев ,,Мистър Клийн“!
Между другото цялата пропагандна машина, която се захранва от управляващите се опитва да рисува един образ на Станишев, да го нарекат ,,Мистър Клийн“, най-чистичкият.
Аз бих го попитал: Вие през 2005 г. не знаехте ли кой от къде ви носеше торбите с парите за предизборната кампания, защото Румен Петков е човекът, който управляваше черната каса на БСП тогава. Станишев да не би да не е знаел какво става? Той е много чистичък, пък не знаел откъде са идвали парите.

Какво е положението в МВР?
Проблемът на МВР е кадрови, персонален. Първо Румен Петков направи всичко необходимо да разбие ГДБОБ, защото това беше службата, която имаше по закон правото да наблюдава корупционните схеми, свързани с организираната престъпност и сивата икономика. Сфера, която той трябваше да покрива. Грубо казано трябваше да бъдат извадени зъбките, за да не хапят техните хора.
Тези експерти, които трябва най-ефективно да работят, са демотивирани и уплашени. Не може в силова структура да започнеш да действаш срещу добре въоръжен противник, след като нямаш гаранциите на държавата, когато не вярваш на началниците си и знаеш, че те са предатели и ще те издънят и търгуват с твоята информация. Така че съставъът на ГДБОБ е демотивиран, той няма гаранциите на държавата и не работи срещу тези престъпни мрежи. Това е големият проблем!
Тази среда на МВР е много специфична , тъй като на оперативните работници това им е занаята, да придобиват информация. Те много бързо научават от престъпния контингент, че началниците им са ги продали. Започват да събират информация за престъпния свят, но я трупат в касите, не я докладват по-нагоре.
За да може да има ефективност, трябва да се получава и надеждна информация от сериозни източници. Има един такъв психологически проблем в работата на МВР и изобщо на всички силови структури. Когато обществото загуби доверие във властта, се оплаква. Не може хората, които нямат доверие във властта, да отиват да й се оплакват. И в момента именно поради приложението на този принцип, който е универсален и работи при всички общества, в МВР няма достоверна информация, защото няма източници. Никой няма да ходи да се оплаква на корумпирани типове (полицаите), за които ежедневно знае, че търгуват с информация и са свързани с престъпния свят. Да не говорим за това какъв риск ще поеме един източник да отиде да даде за престъпниците информация, очаквайки, че те утре ще разберат от своите източници в МВР, че той ги злепоставя.
Румен Петков обезличи още повече МВР с връзките си с криминални типове. Той е имал много срещи с така наречените братя Галеви от Дупница. На последната, документирана от полицията, се е уговаряло да се смени тогавашният началник на ГДБОП Ваньо Танов и на негово място да се назначи Кирил Георгиев от Кюстенил, приятел на дупнишките братя Галеви.

* Бос на всички босове

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 26, 2008 10:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама