„Мистериите на Хухла“ тези година ще са на 22, 23 и 24 септември

Сакарнюз
От Сакарнюз август 22, 2023 08:11

„Мистериите на Хухла“ тези година ще са на 22, 23 и 24 септември

Акценти

  • Ще има празничен концерт ще изнесе Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

Свързани публикации

Тази година за „Мистериите на Хухла“ организаторите са подготвили изключително богата програма за трите дни, 22, 23 и 24 септември.

В първия ден, в Деня на независимостта, в реновираното читалище на село Хухла, те ще открият археологическа изложба на Националния исторически музей, която да покаже нови артефакти от крепостта „Балък дере“ край Хухла и „Лютица“ край Ивайловград. Там, в салона на читалището, в ранния следобед, те ще представят и две книги – на най-младия поет на Хухла, тринадесетгодишният Димитър Кондузов, и на Петя Цонева, носителка на голямата награда на Националния конкурс за поезия „Ивайло Балабанов“ миналата година.

Надвечер, в амфитеатъра на връх Илинден над селото, до параклиса „Свети Пророк Илия“, празничен концерт ще изнесе Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.

След него ще е връчването на приза „Почетен селянин на Мистериите на Хухла“, бронзов цървул пробит от ходене, в което е пъхнато земното кълбо – малка бронзова пластика на скулптура Емил Пенчев. Миналата година наградата получи Яница Каплан.

Вторият ден, 23 септември, ще бъде изцяло посветен на трагичното събитие –  110 години от Разорението на тракийките българи. На лобното място на 42-ма хухленци-мъченици ще има панихида, ще бъде открита изложбата „Тракийската епопея“, организирана от Научния институт на Съюза на тракийските дружества.

В читалището ще се състоя научната конференция на тема „Разорението на тракийските българи“, в която учени като проф. Илдъров, акад. Стоян Райчевски, доц. Ваня Стоянова, проф. Камен Гаренов, доц. Георги Граматиков и други, ще прочетат своите нови изследвания, ще ни изложат свои изводи и заключения за трагичните събития в Одринско и Беломорско.

Третия ден – 24 септември – организаторите са отредили за екскурзии. До съседните села, където са вилнели същите жестокости, или до местните забележителности от национално значение – крепостите „Балък дере“ и  „Лютица“.

В Ивайловград е създаден Инициативен комитет за годишнината начело с кмета на общината Диана Овчарова.

Главен организатор на събитието вече повече от 10 години е Иван Бунков.

2011 – Хухла пак не разкри мистериите си

2012 – Комшии са почетни селяни на Хухла

Сакарнюз
От Сакарнюз август 22, 2023 08:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама