Яница Каплан е почетният селянин на Хухла

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 9, 2022 14:58

Яница Каплан е почетният селянин на Хухла

Акценти

  • През деня бе отслужена панихида в памет на избитите през 1913 година хухленци от гюмюрджинските милиции.

Свързани публикации

Яница Каплан стана “Почетен селянин” на Хухла. Родената в това село и живеещата в Германия благодателка, бе удостоена с това звание за заслугите си към развитие на родното си място и помощта, която непре-къснато му оказва.
Статуетката, изобразяваща бронзов цървул, пробит от ходене, в който е вместено земното кълбо, изработена от кърджалийския скулптор Емил Пенчев, ѝ бе връчена от писателя Иван Бунков, организатор на „Мистериите на Хухла“.
Културното събитие се състоя на 8 октомври на хълм край селото, носещ името на Свети Илия.
„Яница, макар да е в Германия, нито за миг не е скъсала връзката с родния край. Години наред прави сред немците благотворителни кампании, за да подпомага нашите баби на село на големите празници. Успя да мобилизира и фондация и получихме подкрепата й, за да ремонтираме покрива на параклиса на връх „Свети Илия“ над селото, до който построихме и амфитеатър за „Мистериите“. Германците дойдоха и видяха, че в селото има дух и решиха да помогнат със средства, за да обновим читалището си.“ Така я представи организаторът на събитието Иван Бунков.
Друг отличен, свързан с културния празник, е Петя Цонева. Тя е победител в първия национален конкурс за поезия „Ивайло Балабанов“. Поетесата от Габро бе представена в читалище “Хохла”, на 7 октомври. Докато рецитираше стиховете си, музикалният съпровод бе Златина Георгиева, флейтистка, завършила в Италия, с корени от Хухла.
В „Мистериите на Хухла – 22“ участваха вълшебните изпълнителки от „Ева Квартет“, който разнася славата на България по света. Четири певици, които са и солистки на прочутия български женски хор „Мистерията на българските гласове”, и кавалджията от оркестъра на националното радио Костадин Генчев, автор на над 100 инструментални пиеси, докоснаха публиката по неповторим начин.
За това помогна и блес-тящо водещият Светослав Николов, програмен директор на Jazz FM.
Тази година бе отделено внимание и на археологията, за да информират хората върху какви исторически пластове лежи мистичното село и че неслучайно мистериите се навъртат около, под и над него.
Оптимистично настроеният учен от работата си по археологическите разкопки на „Балък кале“, Ивайло Кънев, главен специалист в Националния исторически музей се появи на живо пред публика, за да разкаже какво е намерил и какво още очаква.
И накрая, когато луната изплува над хоризонта, където е Гърция и Турция, които се виждат от хълма като на длан, на сцената излезе Мими Николова, първата носителка на „Златният Орфей“, и запя незабравимата „Когато луната изплува”.
“Никога не съм пяла на връх”, каза иконата на българската музика, потънала в тайнството на мистериите. С нея свири пианистът Мартин Марков, преподавател в Националната музикална академия.

Малко хора знаят, че историята на Хухла е свързана с трагични мигове, свързани с миналото на България и по-точно с ра- зорението на тракийските българи през 1913 година.
Затова акцентът и на тези Мистерии беше преклонение пред избитите 42-ма хухленци в събитията от 1913 година. В тяхна памет бе отслужена панихида.
Организаторите подготвиха декларация до президента и Народното събрание, с която искат в учебниците да влезе трагедията на тракийските българи от Одринска и Беломорска Тракия от 1913 година, описана драматично от проф. Любомир Милетич още тогава, но малко известна днес. Ние настояваме тя да се изучава наред с историята на Батак и Перущица.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 9, 2022 14:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама