Първа копка, режем лентата и ремонтите започват

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 19, 2023 18:31

Първа копка, режем лентата и ремонтите започват

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 14 – 20 юли 2023 г., брой 27/1051, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Първа копка, режем лентата и ремонтите започват. Така може да се допълни знаменитата реплика на Бойко Борисов, казана при откриването на отсечката на магистрала „Марица“ от Харманли до Свиленград. През 2010 година той заяви:  “Ние правим така – първа копка и след това си режем лентата“. Само че година след като я откриха, ремонтите по нея започнаха, защото по асфалта се образуваха коловози.
Некачественото строителство обаче не е характерно само за правещите магистрали и пътища през последните години.

Борисов и партията му наследиха тази практика от БСП,

която направи първото откриване на отсечката от магистрала „Марица”. На 16 май 2007 г. министърът на МРРБ Асен Гагаузов, от правителството на Сергей Станишев, за пръв път преряза лентата на 17-километровия участък от Харманли до Любимец. Изгради я фирма „Пътни строежи“.
От тогава досега за трети път фрезоват по 15 см от стария асфалтов слой и полагат два нови. Това, което го правят, се води текущ ремонт и няма да реши проблема с некачествената основа на този път.
Подобна дейност се извършва в момента между Харманли и Любимец, а на обекта се виждат машини на „Хидрострой“.

Само две години издържа пътят на Станишев и през 2009-та го затвориха за ремонт.
В 2010 г. през пролетта на инспекция пристигна премиерът Бойко Борисов, който се подигра на предшественика си Станишев, че не успял да завърши строежа на този важен път. При ремонта фрезоваха около 20 см асфалт, поставиха текстилна основа и върху него положиха няколко нови пласта. Ремонтира извърши „ИСА 2000“ от Смолян.
Същата година, 2010-та, на 2 октомври Бойко Борисов, Росен Плевнелиев, министър на МРРБ и председателят на УС на АПИ Божидар Йотов прерязаха лентата на обновената магистрала, а Бойко Борисов лисна менче с вода.
Девет месеца след това на много места износващият слой на платното се напука, някъде дори и бе разрушено, образуваха се коловози, което създаваше опасност за пътни инциденти.
През това време се правеше другия ЛОТ. През лятото на 2015 г. бяха завършени и последните 9 км отсечка от АМ „Марица“, която я свърза с ГКПП „Капитан Андреево“. Откри я министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
Този път само месец след откриването на участъка от Свиленград за Харманли по магистрала “Марица” отново се появиха бабуни. Освен тях на много места асфалтовото покритие се надигна, на някои места около 20 сантиметра, което създава опасност за бързодвижещите се автомобили. Веднага фрезоваха големи участъци и ги асфалтираха.
През 2020-та бе ремонтирана настилката на моста на р. Марица, която за два сезона се разруши.
През юни 2022 г. отново кърпиха повредени участъци между Харманли и Любимец, а тази година асфалтират наново всичко.

Специалисти коментират, че колкото и надълбоко да фрезоват асфалта, не подменят ли основата, зона А, която е от трошен камък, няма да има ефект.
След като тя остава същата, няма как да се избегнат приплъзванията и потъванията на горните слоеве и образуването на коловози по настилката.

Сагата продължава и ремонтите на ремонтите на ремонтите едва ли ще спрат, защото те се извършват все от едни и същи фирми, по един и същ начин.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 19, 2023 18:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама