Протестиращи настояват за основен ремонт на пътя за Маточина

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 4, 2021 18:46

Протестиращи настояват за основен ремонт на пътя за Маточина

Акценти

  • Регионален вестник, # 9/941 година XVIII, 5 - 11 март 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

На мирен протест срещу лошото състояние на пътя за Свиленград излязоха жители на село Райкова могила, Свиленградско. Той е част от шосе III-5509 – Свиленград – Маточина и по него не е правен сериозен ремонт повече от десетилетие.
Събралите се на 27 февруари изразиха острото си негодувание от това, че 37-километровото трасе, обслужващо осем села с население от около 1 000 човека, е осеяно с дупки като кратери и е заприличало на лунен пейзаж.
Организаторът Станислава Георгиева се надяваше в събитието да се включат и хора от другите села, но разгласата по Фейсбук не е достигнала до всички.
На протеста тя обърна внимание на затруднено автобусното движение, както и на обслужването от Бърза помощ. „Пътят е от изключителна важност и за държавната граница, тъй като служители от Гранична полиция денонощно обикалят района и не могат своевременно да изпълняват своите задължения. Затруднено е и земеделието, което е основен поминък в района”“ каза госпожа Георгиева.
В деня, в който бе обявен протестът, от Областна администрация реагираха веднага и от там изпратиха съобщение, че са „предприети действия за изготвянето на технологичен проект за превантивен ремонт”.
„Не искаме повече обещания. На пътя е необходима цялостна рехабилитация, а не запълване на дупки. Искаме конкретни мерки и да ни бъдат предоставени решенията на АПИ за ремонт на пътя. Даваме срок на управляващите пътят да бъде оправен от м. май до септември т.г., като за ремонта са необходими 14 млн. лв.”, каза организаторът.
Лошото шосе ограничава достъпа до значими туристически обекти в района, невъзможно е за желаещите да ги посетят, посочиха протестиращите.
Агробизнесмени от село Райкова могила споделиха, че заради състоянието на шосето, фирмите, които изкупуват продукцията им, намаляват цените, защото трябва след това да ремонтират автомобилите си.
Защо ни взимат пари за винетки, след като този път е за каруци, а не за автомобили, се питат местни хора. Те по принуда се движат по него до града и твърдят, че всеки месец дават трицифрена сума за ремонти на колите си.
Станислава Георгиева и други хора от селото са решили да отстояват правата си докрай и да накарат държавните служители да си свършат работата и да оправят инфраструктурата в този край.
Проблемът с този път съществува от повече от 10 години и нееднократно е поставян пред органите на властта, а ОбС – Свиленград излезе с остра декларация и ултиматум към управляващите за спешен ремонт. Неговият срок изтече и нищо не последва. Освен това депутати от района са отправяли няколко питания в парламента, но и от това нямаше ефект.
Последният основен ремонт на трасето е извършен през 1984 година.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 4, 2021 18:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама