Потече вода с уран, манган и флуор си ги има

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 20, 2021 17:29

Потече вода с уран, манган и флуор си ги има

Акценти

  • Регионален вестник, # 7/939 година XVIII, 19 - 25 февруари 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Завишени стойности на естествен уран са регистрирани във водопреносната мрежа в селата Бориславци, Маджаровско и Свирково, Симеоновградско.
Това съобщават от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Хасково и нареждат водата да не се използва за пиене и приготвяне на храна. След взети проби по химичен показател “Естествен уран” са установени 0,034.4 mg/l, а при Свирково – 0,044.8 mg/l, при определена максимално допустима стойност 0,03 mg/l.
На 12 февруари РЗИ е връчила предписание на ВиК за осигуряване на водоноски до отстраняване на несъответствието.

Пратени са и писма до кметовете на община Симеоновград и община Маджарово за уведомяване на населението на селата.
Наличието на вредни съединения и тежки метали в питейната вода на населените места в този регион не е от вчера.
През април 2017 година се установи, че във водата на Хасково уранът е в завишено съдържани. Анализът показал наличие на този радиоактивен метал и на алфа активност над нормите в някои тръбни кладенци.
Правителството веднага отпусна 2 млн. лв. за нови кладенци и въпросът бе решен.

В средата на август 2018 г. бе открито високо съдържание на естествен уран в питейна вода на други места. Според протоколи от 27 юли в зоната на водоснабдяване „Харманли – 2“ съдържанието на уран е било 0.043mg/l, а общата алфа активност – 0.572 Bq/l. Засегнати са селата Динево, Малки Воден, Бориславци, Харманли, с. Бисер, с. Надежден и с. Остър камък.
По-късно съдържанието на уран влезе в нормите.
Освен уран от чешмите се появяват и други отровни вещества.
На 21 декември 2020 г. във водопреносната мрежа на Любимец се появи силно отровен елемент – арсен. Пробата, отчела отклонение от нормата, е взета от чешмите в сградата на ВиК. Арсенът е със съдържание 11,9 µg/l, при разрешени 10 µg/l. От РЗИ веднага забраниха ползването ѝ за питейни нужди.
Ден след това арсенът, както дойде ненадейно, така и си отиде, според протоколи на ВиК.
През май 2019 г. от РЗИ съобщиха, че завишени стойности на опасни флуориди се констатират във водата в няколко села на община Харманли, което я прави негодна и опасна за пиене. Засегнати са села, които получават вода от помпената станция „Българин“. Това са Рогозиново, Българин, Шишманово, Доситеево, Овчарово, Коларово и Богомил.
До този момент в тези села ВиК доставя вода с водоноски, а забраната за ползване на вода от чешмата не е вдигната.
Най-издръжливи са жителите на Симеоновград, където питейната вода е обявена за негодна за пиене преди повече от 10 години. Забраната все още не е отменена.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 20, 2021 17:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама