Високо съдържание на уран откриха лабораторни анализи

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 15, 2018 17:06

Високо съдържание на уран откриха лабораторни анализи

Акценти

  • Специалисти коментират, че завишено съдържание се дължи на обилните валежи, вдигнали статичното водно ниво на подпочвените води

Свързани публикации

Високо съдържание на естествен уран в питейна вода откриха лабораторни анализи. Те бяха оповестени от ВиК Хасково. В тях се казва, че след анализи на водата, извършени в ИЛ „ЕКОЛАБ” към „ДИАЛ” – София, на проби питейна вода от зони на водоснабдяване, е станало ясно, че на няколко места съдържанието на радиоактивния елемент в микрограма на литър е високо. Според протоколи на ВиК от 27 юли, в зоната на водоснабдяване „Харманли – 2“ е 0.043mg/l и обща алфа активност – 0.572 Bq/l.

В тази край Динево уранът е 0.105 mg/, край Малки Воден- 0.022 mg/l, а в Бориславци – 0.039 в гр. Харманли, с. Бисер, с. Надежден и с. Остър камък.

Нормата е 0,03 mg/l.

Представители на РСИ днес са задължили кмета на Харманли Мария Киркова да уведоми населението, че водата в града е със завишено съдържание на естествен уран.

ВиК трябва за ограничаване ползването на вода за пиене и приготвяне на храна да достави водоноски, а областният управител да уведоми БД ИБР Пловдив за предприемане на незабавни мерки по компетентност.

Само за няколко месеца от РЗИ идват взаимно противоречащи си сигнали. През пролетта инспектори минаха по всички училища в Харманли и направиха предписание на директорите да възстановят или направят нови чешми в дворовете и в сградите, защото за разлика от водата в Хасково, в града тя била с добри показатели. Мотивът им бе, че не било уместно децата да пият вода от чешмите в тоалетните и затова трябва да има фонтанки в училищата. Срокът за изпълнение е до месец септември 2018 година, когато ще минат да проверят дали е изпълнено предписанието. За да го изпълнят в срок, училищата отделиха пари от бюджетите си.

Само след 3 месеца водата в този край стана изключително опасна. Специалисти, работили в уранодобива, коментират, че завишеното съдържание на уран е вследствие продължителните валежи, които са вдигнали статичното водно ниво на подпочвени води. Това кара в определени моменти уранът да започне да се окислява. Според тях тези данни не са опасни за консумация на вода от хората. Обръщат внимание, че според един протокол от изследването на водата в Маджарово, естествения уран е 0.039 mg/l, което е в рамките на изчислителната грешка.

Обръщат внимание, че завишено съдържание е едно, а аномално е друго. Аномално е когато има завишение 3 пъти над нормата, тоест 0.09 микрограма на литър. Такова досега според данните не е регистрирано.

Според тях тези цифри са изненадващи и се очаква някаква нова изненада като резултат от тази пушилка.

Снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 15, 2018 17:06
Напиши коментар

1 Коментар

  1. име август 18, 11:52

    А за мангана във водата си мълчат като сгодени. Че то харманлийци отдавна не пием от мангановата вода, която ни продават скъпичко! Ама народът си мълчи. Навярно няма вяра че нещата ще се оправят. Ало, общината, нещо да предприемете по въпроса с мангана във водата?

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама