Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от тази част на България

Да решат проблемите на митниците за 50 години напред,обещаха министри

6 минути
Да решат проблемите на митниците за 50 години напред,обещаха министри

Проблемите на с преминаването по границите на България с 50 години напред ще бъдат решени след като се изпълнят начертаните проекти бъдат реализирани. Това обещаха премиерът Димитър Главчев, министърът на МРРБ и директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов. В сряда, 5 юни, те бяха на посещение на ГКПП „Капитан Андреево”. Там служебния министър-председател обеща, че до един месец ще бъде избран изпълнител за реконструкцията на пункта.
Освен това е предвидено да се изгради и нов, който наричат „Терминал 2“, с тройно по-висок капацитет.
Ще се разширяват митниците при Лесово и Малко Търново.
Министърът на МРРБ Виолета Коритарова-Касабова каза пред медиите, че ще се изгражда скоростен път между граничните пунктове „Лесово“ и „Капитан Андреево“, за да може при натоварен трафик да се ползва дейността и на двете митници. „Прави се транспортен анализ, за да се види кой е най-добрият вариант за избор на проект, който да бъде реализиран, за да може да е с перспектива за следващите 50 години“, заяви още регионалният министър.
Тази идея нейни колеги я лансират от две години, но досега не е започнало и проучване по въпроса.
Повече от 70% са спаднали опитите за нелегално преминаване на границата с Турция“, съобщи още премиерът и уточни, че това е в резултат на отличната работа между България и Турция се отчита значителен спад на миграционния натиск . Това според премиера се дължи и на Тристранния контактен център, който той разгледа.
В края на визитата си в района премиерът се запозна как се охранява „зелена граница“ с Турция. В огледа участваха още посланикът на Турция Н. Пр. Мехмет Саит Уянък, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

В началото на януари 2019 г. министърът на имиграцията и интеграцията на Кралство Дания, Ингер Стьойберг, поиска да разбере как се охранява границата с Турция и какво става в центровете за настаняване на бежанци.

През ноември същата година директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов заяви, че ГКПП „Капитан Андреево“ достигна предела на капацитета си.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights