Датски министър остана доволен от охраната на границата на Европа

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 30, 2019 14:08

Датски министър остана доволен от охраната на границата на Европа

Акценти

  • Двамата министри рзгледаха ограната на границата ни с Турция

Свързани публикации

Как се охранява границата с Турция и какво става в центровете за настаняване на бежанци. Това са въпросите, на които министърът на имиграцията и интеграцията на Кралство Дания, Ингер Стьойберг, поиска да получи отговор в България. Тя пристигна в сряда, 30 януари, при засилени мерки за сигурност на ГКПП Капитан Андреево, придружавана от Младен Маринов, министър на МВР.
Двамата колеги разгледаха Тристранния контактен център на Капитан Андреево, който следи и обменя информация между България, Гърция и Турция. Посетиха и входящото трасе за тежкотоварните автомобили.
Следващото им посещение бе до желязната ограда, която разделя България и Турция. Гостът разгледа и техниката, с която се засичат опитващите да преминат границата.
Видяното госпожа Стьойберг сподели на брифинг след разходката. „Останах с впечатление, че България върши огромна работа по охраната на външната граница на ЕС, което е от полза за останалата част от Европа. Тъй като България е на първа линия, тя поема и тежестта по осигуряването на сигурността на външната граница на съюза. Моето мнение е, че работата на граничните служби върви много добре и че се работи по професионален начин“, добави тя.
„Дания подкрепя България за Шенген“, каза вътрешният министър Младен Маринов. По неговите думи датската визита е едно от нещата, които България прави, за да докаже, че е надежден партньор на Европа.
На въпрос на датски журналист министърът на вътрешните работи отговори, че България спазва строго правилата на ЕС и Конвенцията за защита на правата на човека по отношението на незаконно влезлите у нас мигранти, които търсят международна закрила.

След официалната част на границата гостите посетиха ресторант „Приказките“ край Харманли за обяд. Менюто им бе салата „Капрезе“ с биволско сирене, катък с кростини песто и свинско бон филе със сос с манатарка.

По-късно министър Ингер Стьойберг и придружаващата я делегация посетиха РПЦ – Харманли. Те обсъдиха въпросите на миграционната политика със заместник-директора на ДАБ – МС, Даниел Инджиев, директора на дирекция „Международна дейност“, д-р Иван Миланов, директора на РПЦ- Харманли, Славчо Янев и областния управител Станислав Дечев. След официалните разговори датските и българските гости посетиха местата за настаняване на търсещите закрила мигранти.

842 мигранти са задържани през 2018 година на границата на България в Хасковска област. Това съобщи директорът на Главна дирекция „Гранична Полиция“, главен комисар Светлан Кичиков. Чужденците били арестувани при 104 случая за незаконно преминаване в страната ни от Гърция и Турция.
През миналата година общо 12 500 чужди граждани са направили опити да проникнат на територията на страната. Натискът е бил по-засилен на гръцката граница, през втората половина на 2018-та. Той е нараснал с 40%. Това показва, че увеличението е 6 пъти спрямо предишните години.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 30, 2019 14:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.