Датски министър остана доволен от охраната на границата на Европа

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 30, 2019 14:08

Датски министър остана доволен от охраната на границата на Европа

Акценти

  • Двамата министри рзгледаха ограната на границата ни с Турция

Свързани публикации

Как се охранява границата с Турция и какво става в центровете за настаняване на бежанци. Това са въпросите, на които министърът на имиграцията и интеграцията на Кралство Дания, Ингер Стьойберг, поиска да получи отговор в България. Тя пристигна в сряда, 30 януари, при засилени мерки за сигурност на ГКПП Капитан Андреево, придружавана от Младен Маринов, министър на МВР.
Двамата колеги разгледаха Тристранния контактен център на Капитан Андреево, който следи и обменя информация между България, Гърция и Турция. Посетиха и входящото трасе за тежкотоварните автомобили.
Следващото им посещение бе до желязната ограда, която разделя България и Турция. Гостът разгледа и техниката, с която се засичат опитващите да преминат границата.
Видяното госпожа Стьойберг сподели на брифинг след разходката. „Останах с впечатление, че България върши огромна работа по охраната на външната граница на ЕС, което е от полза за останалата част от Европа. Тъй като България е на първа линия, тя поема и тежестта по осигуряването на сигурността на външната граница на съюза. Моето мнение е, че работата на граничните служби върви много добре и че се работи по професионален начин“, добави тя.
„Дания подкрепя България за Шенген“, каза вътрешният министър Младен Маринов. По неговите думи датската визита е едно от нещата, които България прави, за да докаже, че е надежден партньор на Европа.
На въпрос на датски журналист министърът на вътрешните работи отговори, че България спазва строго правилата на ЕС и Конвенцията за защита на правата на човека по отношението на незаконно влезлите у нас мигранти, които търсят международна закрила.

След официалната част на границата гостите посетиха ресторант „Приказките“ край Харманли за обяд. Менюто им бе салата „Капрезе“ с биволско сирене, катък с кростини песто и свинско бон филе със сос с манатарка.

По-късно министър Ингер Стьойберг и придружаващата я делегация посетиха РПЦ – Харманли. Те обсъдиха въпросите на миграционната политика със заместник-директора на ДАБ – МС, Даниел Инджиев, директора на дирекция „Международна дейност“, д-р Иван Миланов, директора на РПЦ- Харманли, Славчо Янев и областния управител Станислав Дечев. След официалните разговори датските и българските гости посетиха местата за настаняване на търсещите закрила мигранти.

842 мигранти са задържани през 2018 година на границата на България в Хасковска област. Това съобщи директорът на Главна дирекция „Гранична Полиция“, главен комисар Светлан Кичиков. Чужденците били арестувани при 104 случая за незаконно преминаване в страната ни от Гърция и Турция.
През миналата година общо 12 500 чужди граждани са направили опити да проникнат на територията на страната. Натискът е бил по-засилен на гръцката граница, през втората половина на 2018-та. Той е нараснал с 40%. Това показва, че увеличението е 6 пъти спрямо предишните години.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 30, 2019 14:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама