Знаците на Харманли – Кервансараят

От септември 20, 2017 20:54

Знаците на Харманли – Кервансараят

Рожба на пътя и с първостепенна необходимост е бил за времето си. И мястото му не е било избрано случайно – на един ден преход от Свиленград и от Хасково. Построен е в края на 16 век, около 1582 година. Може да се каже, че той е бил шедьовър на османската архитектура, отговаряща напълно на вкусовете.
Кервансараят е заемал около 400 кв.м. с вътрешен двор и високи оградни стени с две здрави порти, които са предпазвали гостите от нежелани набези и пакостници. Още повече наблизо е имало част от редовната турска войска, която се е грижела и за това. Все пак това е било селище в рамките на империята и турските власти са полагали грижи за пътешествениците и търговците, за да им осигурят спокойствие, добруване и почивка, от която те се нуждаят. Пък и така се издига авторитетът на империята.
Кервансараят е бил целият покрит с плочи – и дворът, и сградите, свързани с разтопено олово. В средата на двора е имало фонтан, а на оградните стени са били оставени ниши, където гостуващите са имали възможност да си приготвят сами вечеря или закуска. Всичко това е създавало усещането за уют и спокойствие според правилата на ориенталското гостоприемство. Затова говорят както пищната орнаментика, тухлените акценти в каменната зидария, сводестите входни врати, изработени с ювелирна прецизност, куполовидните покриви на сградата и двора и фонтана, който е служил за прохлада и почивка край него.
Така направен, Кервансараят е бил не само красив, но и много внушителен. Според записките на преминаващите през града любознателни пътници това е било най-красивият и пищен Кервансарай не само на пътя Цариград – Белград, но и в цяла Европа.
Кервансараят е построен с принудителния безплатен труд (ангария) на много българи. С волски коли и конски каруци са пренасяли камъни от много далечни кариери, които се обработвали на място. Така за няколко години е построен Кервансараят, за да започне другият строеж – на моста.
Българите много бързо са усетили пулсациите на новата сграда, която в случая е била доминираща в устройството на града и неговите нови перспективи. В близост до него се отварят нови работилници за услуги и търговски кантори. Вечерите в Кервансарая едва ли са били посветени само на приятни и разтоварващи разговори. Тук търговците и керванджиите са получавали първи сведения за цените на стоките и техните качества, къде пазарите са най-изгодни, на кои пазари какво се търси и т.н. Тук са се сключвали и първите търговски сделки. Кипял е активен стопански живот.
И така първият жалон в центъра на града е поставен.
Предстоят следващите…

От септември 20, 2017 20:54
Напиши коментар

2 Коментара

  1. Разрушител септември 22, 02:08

    да го събарят. и моста също. после празното място го ограждат с тенекии като стена и готово. така завинаги

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама