Земляци решиха в с. Браница да издигнат нов храм и мемориал

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 10, 2019 10:21

Земляци решиха в с. Браница да  издигнат нов храм и мемориал

Над 300 души се събраха в с. Браница и решиха да издигнат нов православен храм и мемориал на загиналите във войните. На първата земляческа среща, провела се на 2 юни, в селото дойдоха хора, които са родени тук или са потомци на местните хора.
Събитието започна с панихида в памет на 35-те загинали браничани в различните войни.
След това доц. Георги Иванов, един от организаторите, разказа накратко своите проучвания за историята на селото и наименованията му през вековете. Те сочат, че най-старата махала е Тортилската. „Думата тортил не е турска, а е латинска и означава питка. Много е вероятно първото име на селото да е Тортили, а хората да се наричали тортили. От там е останал и най-старият Тортилски род.“
Според господин Иванов селото е съществувало на едно и също място през всичките векове. От една страна е било близо до Римската шоша (път), а в същото време е било скрито зад баира. Когато по пътя минавали разбойници, нападали други села.
През 1906 г. село Салихлер е преименувано на Набожно.
Доцентът обясни значението на думата Браница: „За Първата и Втората българска държава браницата спрямо Византия е била Сакар планина. През 1942 г. депутатът от 25-то Народно събрание Марко Сакарски предлага и за известно време самата Сакар планина се е казвала Браница.

От 1961 г. селото носи днешното име Браница.“
Георги Иванов предложи на високото над центъра да се построи нов храм „Света Троица“, който да се вижда от половината Сакар. До него да има мемориал на загиналите герои.

„Този мемориал, заедно с църквата ще представляват много сериозен акцент в неговия облик, ще повишат въодушевлението на хората. Вече се забелязва, че много браничани се завръщат по родните домове да ги поддържат и даже имаме случаи, в които хора от други места закупуват къщи, защото им харесва природата на село Браница, е мнението на организатора – ентусиаст.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 10, 2019 10:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама