Концерт и курбан приготвиха ефремци за празника на селото си

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 10, 2019 08:14

Концерт и курбан приготвиха ефремци за празника на селото си

Земляческата среща в село Ефрем тази година заради изборите се проведе седмица по-късно от традиционното. В неделя, 1 юни, тук дойдоха гости, свързани с това място.
Празникът започна в църквата „Св. Атанасий“, където отец Живко отслужи Утреня и Водосвет.
В залата на читалище гости и местни жители бяха поздравени от кметския наместник Йорданка Станкова. Тя благодари на спонсорите, подпомогнали за провеждането на събитието.
На сцената се изявиха самодейци от група „Иглика“ от Маджарово и певци и инструменталисти от група „Здравец“, членове на смесена фолклорна формация към читалище „Искра – 2009“.
Дошлите за празника поднесоха цветя и венци пред паметника на загиналите във войните, издигнат в центъра на Ефрем.
Земляческата среща в село Ефрем по традиция се провежда в последната седмица на месец май. Тогава се прави курбан и се раздава на присъстващите. Тази година той бе от 7 агнета. Сготвен бе от майстор Митко Саров.
Роденият в Ефрем проф. д-р Георги Янков, преподавател в УНСС, издаде книга за селото. Неговите изследвания показват, че първите писмени сведения за това населено място са от началото на XIII век. В книгата си авторът описва увлекателно природните и историческите забележителности, сред които средновековната крепост Ефрем.
Църквата „Св. Атанасий“ е осветена през 1858 година. Освен че е обявена за паметник на културата, тя е художествен паметник на културата,
В книгата е описана и драматичната съдба на Тракийска и Малоазийска9 България, които по стечение на историческите обстоятелства се заселват в Ефрем през 1923-25 г.

От това село има и друг професор. По-големият брат на проф. Георги Янков – Митрю Янков е и доктор на философските науки, автор на над 200 научни труда, превеждани на руски, немски, английски, френски, арабски, китайски, полски и чешки.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 10, 2019 08:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.