Концерт и курбан приготвиха ефремци за празника на селото си

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 10, 2019 08:14

Концерт и курбан приготвиха ефремци за празника на селото си

Земляческата среща в село Ефрем тази година заради изборите се проведе седмица по-късно от традиционното. В неделя, 1 юни, тук дойдоха гости, свързани с това място.
Празникът започна в църквата „Св. Атанасий“, където отец Живко отслужи Утреня и Водосвет.
В залата на читалище гости и местни жители бяха поздравени от кметския наместник Йорданка Станкова. Тя благодари на спонсорите, подпомогнали за провеждането на събитието.
На сцената се изявиха самодейци от група „Иглика“ от Маджарово и певци и инструменталисти от група „Здравец“, членове на смесена фолклорна формация към читалище „Искра – 2009“.
Дошлите за празника поднесоха цветя и венци пред паметника на загиналите във войните, издигнат в центъра на Ефрем.
Земляческата среща в село Ефрем по традиция се провежда в последната седмица на месец май. Тогава се прави курбан и се раздава на присъстващите. Тази година той бе от 7 агнета. Сготвен бе от майстор Митко Саров.
Роденият в Ефрем проф. д-р Георги Янков, преподавател в УНСС, издаде книга за селото. Неговите изследвания показват, че първите писмени сведения за това населено място са от началото на XIII век. В книгата си авторът описва увлекателно природните и историческите забележителности, сред които средновековната крепост Ефрем.
Църквата „Св. Атанасий“ е осветена през 1858 година. Освен че е обявена за паметник на културата, тя е художествен паметник на културата,
В книгата е описана и драматичната съдба на Тракийска и Малоазийска9 България, които по стечение на историческите обстоятелства се заселват в Ефрем през 1923-25 г.

От това село има и друг професор. По-големият брат на проф. Георги Янков – Митрю Янков е и доктор на философските науки, автор на над 200 научни труда, превеждани на руски, немски, английски, френски, арабски, китайски, полски и чешки.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 10, 2019 08:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама