Зелени Балкани, музей и сдружение изучават долмените в Сакар планина

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 10, 2019 06:53

Зелени Балкани, музей и сдружение изучават  долмените в Сакар планина

Партньорството на трите организации по проучване и популяризиране на долмените около с. Левка, община Свиленград, стартират през 2017 г., когато околността бе почистена за първи път с цел да стане по-лесно достъпен за посетители и любители. През тази пролет природозащитниците и историците отново обединиха усилията си. Този път дейностите бяха насочени към измервания и картиране на долмена.
До скоро тази историческа и културна забележителност от района бе почти неизвестна за широката общественост, но след стартиралите съвместни дейности през 2017-та долменът придобива все по-голяма популярност сред посетителите на Сакар. Долмените са мегалитни съоръжения, свързани с религиозни и ритуални обичаи на хората от древността. В района на Сакар и Странджа са разпръснати много от тях, но само неколцина са известни и достъпни за широката общественост. През тази пролет екипът на Зелени Балкани локализира и останките на още един, значително по-малък, около Левченска река, който предстои да бъде огледан по-подробно.
Големият долмен около с. Левка е известен на някои от местните хора, но не и на туристите и посетителите на района. Дълго време той е останал забравен, тъй като се намира в трудно достъпна местност. Една от причините е, че районът попада в т.нар. Желязна завеса от недалечното минало – територията е гранична и достъпът до там е ограничен. Така остават неразкрити множество природни, културни и исторически забележителности. Това е и причината тези територии, да са част от международната инициатива Европейски зелен пояс, част от която е Балканския зелен пояс.

Снимка: „Зелени балкани“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 10, 2019 06:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама