Земеделците от община Симеоновград не проявяват никакъв интерес за бъдещето си

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 15, 2006 00:16

Земеделците от община Симеоновград не проявяват никакъв интерес за бъдещето си

Акценти

  • Интернет издание бр. 28/179, 14-20 юли 2006 г

При вял интерес от страна на земеделските производители (ЗП) от община Симеоновград протече във вторник срещата на специалисти от Областна служба за съвети в земеделието (ОССЗ) в Хасково. Тя се състоя в залата на ОбА. Въпреки че в града и по всички села бяха разлепени обяви за събирането, на него се озоваха само няколко земеделски производители и кметове на селата от общината. Семинарът се водеше от специалистите от ОССЗ Красимира Бахчеванова, агроном- икономист, Йордан Вълчанов-зооинжинер, Данка Воденичарова-началник сектор.
На присъстващите бяха обяснени начините, по които ще става разпределението на млечните квоти и какво трябва да знае всеки производител на мляко. Бе им разяснено, че всеки един земеделски производител трябва да е регистриран, трябва да си води дневник, в който да има информация за количеството, маслеността и на кого е предадено млякото. Той трябва да се води ежедневно. Наблегнато им бе също така, че трябва да имат сключени договори с изкупвачите на мляко.
В кратки линии им бе разяснена и политиката на ЕС за развитието на селските райони. България през 2007 – 2009 години в този сектор ще получи 733 милиона евро. Тези пари ще бъдат разпределени в 4 приоритетни области:
– инвестиции в земеделие и горско стопанство 40%;
– опазване на околната среда 26%;
– разнообразяване на икономическите дейности, създаване на заетост и подобряване на инфраструктурата в селските райони 30%;
– инвестиции с участие на местните общности 2.5%.
Земеделските производители, които ще искат да получават субсидии, ще трябва да се регистрират в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП-LIPS).
С помощта на експертите в службата производителят ще трябва да намери и идентифицира терена си на ортофотокартата на землището, в което се намират земите му. При регистрацията всеки земеделски стопанин ще получава уникален номер, нещо като ЕГН на парцела, който обработва. С него ЗП ще попълни заявление, като след като се провери ЗП ще си получи субсидията.

 

Заработи нов шивашки цех

През миналата седмица в Симеоновград откри врати нов шивашки цех. Той ще шие дрехи за пловдивската фирма ,,Оптекс“. В него засега работят 13 човека. Те шият скиорски панталони. Цехът се помещава в сградата на ,,Сервиз 13″ на изхода за Гълъбово.

Изкупуване на билки в Симеоновград

ЕТ ,,Херба – Керишка Тончева“ е единствената фирма която има право да изкупува билки на територията на община Симеоновград. За това те имат документ от Районна инспекция по опазване на околната среда (РИОСВ) Хасково и плащат такси на общината. От фирмата изкупуват много видове билки, но тази година не са доволни от количеството предадени лайка и липа и причината според тях е, че няма достатъчно берачи. Сега предстои изкупуването на шипка. Мястото, където изкупуват, е до хлебозавода в ТПК ,,Петко Кунчев“.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 15, 2006 00:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама