Земеделците от община Симеоновград не проявяват никакъв интерес за бъдещето си

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 15, 2006 00:16

Земеделците от община Симеоновград не проявяват никакъв интерес за бъдещето си

При вял интерес от страна на земеделските производители (ЗП) от община Симеоновград протече във вторник срещата на специалисти от Областна служба за съвети в земеделието (ОССЗ) в Хасково. Тя се състоя в залата на ОбА. Въпреки че в града и по всички села бяха разлепени обяви за събирането, на него се озоваха само няколко земеделски производители и кметове на селата от общината. Семинарът се водеше от специалистите от ОССЗ Красимира Бахчеванова, агроном- икономист, Йордан Вълчанов-зооинжинер, Данка Воденичарова-началник сектор.
На присъстващите бяха обяснени начините, по които ще става разпределението на млечните квоти и какво трябва да знае всеки производител на мляко. Бе им разяснено, че всеки един земеделски производител трябва да е регистриран, трябва да си води дневник, в който да има информация за количеството, маслеността и на кого е предадено млякото. Той трябва да се води ежедневно. Наблегнато им бе също така, че трябва да имат сключени договори с изкупвачите на мляко.
В кратки линии им бе разяснена и политиката на ЕС за развитието на селските райони. България през 2007 – 2009 години в този сектор ще получи 733 милиона евро. Тези пари ще бъдат разпределени в 4 приоритетни области:
– инвестиции в земеделие и горско стопанство 40%;
– опазване на околната среда 26%;
– разнообразяване на икономическите дейности, създаване на заетост и подобряване на инфраструктурата в селските райони 30%;
– инвестиции с участие на местните общности 2.5%.
Земеделските производители, които ще искат да получават субсидии, ще трябва да се регистрират в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП-LIPS).
С помощта на експертите в службата производителят ще трябва да намери и идентифицира терена си на ортофотокартата на землището, в което се намират земите му. При регистрацията всеки земеделски стопанин ще получава уникален номер, нещо като ЕГН на парцела, който обработва. С него ЗП ще попълни заявление, като след като се провери ЗП ще си получи субсидията.

 

Заработи нов шивашки цех

През миналата седмица в Симеоновград откри врати нов шивашки цех. Той ще шие дрехи за пловдивската фирма ,,Оптекс“. В него засега работят 13 човека. Те шият скиорски панталони. Цехът се помещава в сградата на ,,Сервиз 13″ на изхода за Гълъбово.

Изкупуване на билки в Симеоновград

ЕТ ,,Херба – Керишка Тончева“ е единствената фирма която има право да изкупува билки на територията на община Симеоновград. За това те имат документ от Районна инспекция по опазване на околната среда (РИОСВ) Хасково и плащат такси на общината. От фирмата изкупуват много видове билки, но тази година не са доволни от количеството предадени лайка и липа и причината според тях е, че няма достатъчно берачи. Сега предстои изкупуването на шипка. Мястото, където изкупуват, е до хлебозавода в ТПК ,,Петко Кунчев“.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 15, 2006 00:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама