Инж. Николай Митев: „Вижда се краят на проблемите с недостига на вода в някои села“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 15, 2006 00:10

Инж. Николай Митев: „Вижда се краят на проблемите с недостига на вода в някои села“

Това твърди инж. Николай Митев, началник Район ВиК – Симеоновград

Лятото вече е в разгара си и това се усеща не само по високите температури. За едни това е време за почивка на море или планина, за втори – на усилена работа по полетата, а трети го усещат по режима и недостига на питейна вода. За проблемите в тази насока разговаряме с инж. Николай Митев – началник район ВиК – Симеоновград.

Господин Митев, в село Пясъчево отново започнаха безкрайните проблеми с водата. Хората недоволстват, протестират. Нерешим ли е този проблем там?
В Пясъчево проблемът е от години. Селото е на крайната точка на най-дългото трасе от водопровода, започващ от помпената станция край село Българин. Старият етернитов тръбопровод започва от там, след това минава през село Шишманово и отива във водоем край село Свирково. По-нататък трасето минава покрай селата Троян, Дряново и накрая стига до водоема в Навъсен. Тръбите, както казах, са азбестоциментови (етернитови) и не са еластични. Черноземните почви, през които минават, през лятото изсъхват и се напукват. В резултат на това тръбите се срязват. Да не говорим, че водопроводът е строен преди повече от 40 години и вече е амортизиран. Ето това са фактите, в основата на които са проблемите с недостига на вода там и затова хората са неудовлетворени и проблемът е остър. Ние сме готови, ако се наложи, с водоноски да носим вода там, както е правено много години.
Преди време от този водопровод се захранваше и село Свирково, но преди няколко години си изградиха помпена станция, така при тях въпросът с водата е решен и това облекчи водоползването в другите села, но не реши проблемите им.

Вижда ли се някакъв изход от това?
Този проблем е актуален от много години. Още предишният кмет Гено Василев успя да изготви проекта за нов водопровод, а сегашният – Румяна Бозукова, намери пари да го реализира. В момента е на етап финализиране. В сряда и четвъртък направихме съединенията на новия водопровод с шахтов кладенец на левия бряг на река Марица до Симеоновград. В момента нашият водомайстор помага на фирмата, за да приключат по-бързо. До две седмици водопроводът ще заработи.
Той ще отива директно във водоема край село Навъсен. От него ще се захранват Пясъчево, Навъсен и Калугерово. Предвижда се включването на село Дряново, но догодина.

Има ли доста аварии през лятото?
Както ви казах почвата и амортизацията на старото съоръжение са причина за повечето от авариите в нашата система. От 27-ми миналия месец до 7 юли в участъка от село Шишманово до Пясъчево имаме 10 аварии. Доста време отива докато ги открием, а след това веднага ги отстраняваме. Не можем да работим обаче през нощта, а само през светлата част на деня, но ако се налага не спираме и в съботни и неделни дни.

През миналата седмица от прекъсванията на вода се оплакваха и живеещите в кв. ,,Злати дол“.
Там имахме повреда по главния водопровод. Когато започнахме ремонта се оказа, че той е на голяма дълбочина – 6 метра и се наложи да извикаме багер от Хасково, за да отстраним повредата.
В момента в нашата фирма тече инвестиционна програма, реализирана по идея на директора инж. Атанас Бързев. Доставиха 8 нови помпи Vilo за помпена станция Симеоновград, край река Марица. Те са с намален разход на енергия. С тях се надяваме да задоволим нуждите от вода през летните жеги.

Как стои въпросът с нередовните платци, които не са малко?
Предложили сме схема, по която всеки, който е задлъжнял към ВиК може да разсрочи дълга си. За нередовни абонати ще бъдем принудени да въведем последна мярка – прекъсване с багер, но ще бъде последната мярка. За да се стигне дотам, ние правим няколко стъпки. Най-напред водим устен разговор с нередовния платец, след това му предлагаме таблицата, по която може да плати една част от задълженията, а другата да разсрочи. Ако не спази горните условия, преминаваме към третата стъпка и поставяме блокиращо устройство на тръбата, която го захранва с вода. Ако той го счупи, ние действаме съгласно наша Наредба, където е отбелязано, че който поврежда съоръжения, собственост на ВиК, трябва да му се спре водата. Това обаче е крайната мярка и чак след това пристъпваме към прекъсване на водата с багер.
Досега сме сложили около 100 блокиращи устройства и сме спрели водата на няколко нередовни абоната.
В момента върви и кърпенето на дупките по пътищата, в резултат на ВиК авариите. В рамките на месец смятаме да ремонтираме всички разкопавания по пътя, вследствие на нашите аварии.
Пратих писмо до кмета на общината да издаде заповед за разумно използване на водата. Да не се полива в пиковите моменти и да не се мият коли. В него настоявам да се наложат санкции за тези, които не я изпълняват. За съжаление най-големите ни проблеми идват от ромските махали, където всички са се свързали незаконно. Отиваме, спираме им водата, но те режат тръбите, включват маркуч и тя тече непрекъснато. И това се повтаря непрекъснато. Около 91% от старите задължения за неплатена вода са на ромите.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 15, 2006 00:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама