Димо от Бориславци си опитоми диво прасе

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 18, 2006 00:50

Димо от Бориславци си опитоми диво прасе

Акценти

  • Интернет издание бр. 28/179, 14-20 юли 2006 г

Свързани публикации

55-годишният Димо Бахтичев от село Бориславци е опитомил и отглежда в къщата си диво прасенце. Женският глиган той отървал на 8 януари тази година от захапката на ловджийско куче по време на лов, а след това го приютил в дома си. Тогава то тежало едва 2 килограма. Димо заедно с колеги авджии бил на лов в местността ,,Черешака“, когато изненадали три майки с 12 прасенца. Майките и прасенцата се разбягали, а едното било наранено и не успяло да избяга в снега.
Първоначално Димо сложил мъничето да живее при магарето, но било много студено и му дожаляло, та го прибрал в къщата. В продължение на месец го лекувал и му давал мляко. На втория месец, след като се съвзело, прасенцето налитало да го хапе, но после свикнало със стопанина на къщата. От тогава започнало и тяхното приятелство. Сега прасенцето непрекъснато върви с него, по-вярно и от вярно куче е. Където и да отиде стопанинът му – в кръчмата, на полето или в лодката за риба, малкият питомник е винаги до него.
Мичето, както е името на дивото прасенце, вече тежи 35 килограма, но това не й пречи да следва навсякъде спасителя си. Когато Димо влезе в магазина, Мичето го чака отвън, а когато си седи в кръчмата с приятели, тя рови със зурлата си наоколо и смирено го чака. А тръгнат ли за язовира, като види локва с радост се търкаля в нея – това й е най-приятното забавление. Вече се е сприятелила с всички кучета в селото и нито едно от тях не я закача. Голяма атракция е, когато Димо се качи с мотора и отпраши за някъде. Иначе тромавото прасе тича с лекота след мотоциклета.
В момента в село Бориславци правят канализация и за прасето това е идеално място за ровене и търкаляне из пръстта, каналите Марийка прескача с лекота.
Преди години Димо по същия начин е отгледал и сърничка, която след това пуснал на свобода.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 18, 2006 00:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама