Димо от Бориславци си опитоми диво прасе

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 18, 2006 00:50

Димо от Бориславци си опитоми диво прасе

Акценти

  • Интернет издание бр. 28/179, 14-20 юли 2006 г

Свързани публикации

55-годишният Димо Бахтичев от село Бориславци е опитомил и отглежда в къщата си диво прасенце. Женският глиган той отървал на 8 януари тази година от захапката на ловджийско куче по време на лов, а след това го приютил в дома си. Тогава то тежало едва 2 килограма. Димо заедно с колеги авджии бил на лов в местността ,,Черешака“, когато изненадали три майки с 12 прасенца. Майките и прасенцата се разбягали, а едното било наранено и не успяло да избяга в снега.
Първоначално Димо сложил мъничето да живее при магарето, но било много студено и му дожаляло, та го прибрал в къщата. В продължение на месец го лекувал и му давал мляко. На втория месец, след като се съвзело, прасенцето налитало да го хапе, но после свикнало със стопанина на къщата. От тогава започнало и тяхното приятелство. Сега прасенцето непрекъснато върви с него, по-вярно и от вярно куче е. Където и да отиде стопанинът му – в кръчмата, на полето или в лодката за риба, малкият питомник е винаги до него.
Мичето, както е името на дивото прасенце, вече тежи 35 килограма, но това не й пречи да следва навсякъде спасителя си. Когато Димо влезе в магазина, Мичето го чака отвън, а когато си седи в кръчмата с приятели, тя рови със зурлата си наоколо и смирено го чака. А тръгнат ли за язовира, като види локва с радост се търкаля в нея – това й е най-приятното забавление. Вече се е сприятелила с всички кучета в селото и нито едно от тях не я закача. Голяма атракция е, когато Димо се качи с мотора и отпраши за някъде. Иначе тромавото прасе тича с лекота след мотоциклета.
В момента в село Бориславци правят канализация и за прасето това е идеално място за ровене и търкаляне из пръстта, каналите Марийка прескача с лекота.
Преди години Димо по същия начин е отгледал и сърничка, която след това пуснал на свобода.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 18, 2006 00:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.