Започна ремонт на северното платно на АМ “Марица”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 24, 2020 09:00

Започна ремонт на северното платно на АМ “Марица”

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, # 43/927, година XVII, 13 - 19 ноември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Започна ремонт на северното платно на АМ „Марица“ от Свиленград до „Капитан Андреево“. Отсечката е в района на Свиленград (от 94-ти до 101-ви км) и е с дължина 7 км. По време на ремонтните дейности трафикът преминава двупосочно в южното платното за ГКПП „Капитан Андреево“.
През това време има затворени връзка на пътен възел „Свиленград“ (при 97-ми км) в платното за столицата. Пътуващите от ГКПП „Капитан Андреево“ за граничния град ще трябва да изминат още няколко километра до пътен възел „Ново село“ и от там, през квартал „Ново село“ да влезнат в града.
Пътуващите от Свиленград за София трябва да преминат по път I-8 София – Свиленград, по път II-89 до пътен възел „Ново село“ и от него по АМ „Марица“.
Ремонтът предвижда подмяна на асфалтовата настилка и подобряване на отводняването. Предвижда се участъкът ще е с нова хоризонтална шумяща маркировка и ограничителни системи. Предвижда се ремонтните дейности да завършат до края на януари 2021 година.
Изпълнител на строително-монтажните работи е „АБ“ АД, с което Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) има договор по Закона за обществените поръчки за текущ ремонт и поддържане на АМ „Марица“ на територията на област Хасково.
За ограничителните системи отговаря „Юпитер 05“ ООД, с което АПИ има по договор по Закона за обществените поръчки за доставка и монтаж на ограничителни системи за Южен централен район, в който е и област Хасково.
През юни 2015 година тук бе министърът на МРРБ, Лиляна Павлова, която официално откри новопостроеното южно платно. Дотогава цялото движение се извършваше по северното и след като тя лисна менче с вода по новия асфалт, магистрала „Марица“ бе завършена официално.
Отсечката между Харманли и Капитан Андреево бе откривана три пъти. Първият път, през 2007 година, от тогавашния министър на МРРБ Асен Гагаузов.
През 2010 година тук бе премиерът Бойко Борисов, заедно с Росен Плевнелиев, който бе негов министър на МРРБ. Двамата заявиха, че дотогава това не е било магистрала, а скоростен път и е нямало документи за ползването му, а правителството на ГЕРБ е оправило „кашата, който преди това министрите на Сергей Станишев забъркали“.

Обновяването на 7-километровата отсечка е част от поетапен ремонт на участъци от АМ „Марица“, в експлоатация повече от 30 години, който ще продължи през 2021 година. Агенция „Пътна инфраструктура“ планира до края на следващата година да се ремонтират още две отсечки от автомагистралата – едната с дължина 1.8 км в платното за София /от 101-ви до 103-ти км/, а другата е 3.6 км в двете платна /от 103-ви до км 107-ми км/. Ще бъдат обновени общо 12.5 км в посока София и 3.6 км в посока ГКПП „Капитан Андреево“.
Ремонтът на трите участъка от АМ „Марица“ ще е за 24.1 млн. лева. На участъците ще бъдат монтирани ограничителни системи на стойност 4.2 млн. лева. Средствата са от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Източник: АП

АМ „Марица“ свързва АМ „Тракия“ при пътен възел „Оризово“ с Турция при ГКПП „Капитан Андреево“. Дължината ѝ е около 117 километра. Тя минава покрай Димитровград, Хасково, Харманли, Любимец и Свиленград. Автомагистрала „Марица“ е част от Паневропейски транспортен коридор №4 и Европейски път Е80. През автомагистралата преминава и пътният трафик за Гърция при пътен възел „Ново село“.
Магистралата носи името на река Марица, по чието протежение преминава. Строежът й започва през 1979 г. и официално завършва на 29 октомври 2015 година.
АМ „Марица“ осигурява връзката с ГКПП „Капитан Андреево“ – Капъкуле и с Турция. След този ГКПП на турска територия тя се свързва с четирилентов първокласен път D100, който в близост до град Одрин се влива в турската автомагистрала О-3 в посока Истанбул и Мала Азия.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 24, 2020 09:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама