Започна ремонт на северното платно на АМ “Марица”

10 минути
Започна ремонт на северното платно на АМ “Марица”

Започна ремонт на северното платно на АМ „Марица“ от Свиленград до „Капитан Андреево“. Отсечката е в района на Свиленград (от 94-ти до 101-ви км) и е с дължина 7 км. По време на ремонтните дейности трафикът преминава двупосочно в южното платното за ГКПП „Капитан Андреево“.
През това време има затворени връзка на пътен възел „Свиленград“ (при 97-ми км) в платното за столицата. Пътуващите от ГКПП „Капитан Андреево“ за граничния град ще трябва да изминат още няколко километра до пътен възел „Ново село“ и от там, през квартал „Ново село“ да влезнат в града.
Пътуващите от Свиленград за София трябва да преминат по път I-8 София – Свиленград, по път II-89 до пътен възел „Ново село“ и от него по АМ „Марица“.
Ремонтът предвижда подмяна на асфалтовата настилка и подобряване на отводняването. Предвижда се участъкът ще е с нова хоризонтална шумяща маркировка и ограничителни системи. Предвижда се ремонтните дейности да завършат до края на януари 2021 година.
Изпълнител на строително-монтажните работи е „АБ“ АД, с което Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) има договор по Закона за обществените поръчки за текущ ремонт и поддържане на АМ „Марица“ на територията на област Хасково.
За ограничителните системи отговаря „Юпитер 05“ ООД, с което АПИ има по договор по Закона за обществените поръчки за доставка и монтаж на ограничителни системи за Южен централен район, в който е и област Хасково.
През юни 2015 година тук бе министърът на МРРБ, Лиляна Павлова, която официално откри новопостроеното южно платно. Дотогава цялото движение се извършваше по северното и след като тя лисна менче с вода по новия асфалт, магистрала „Марица“ бе завършена официално.
Отсечката между Харманли и Капитан Андреево бе откривана три пъти. Първият път, през 2007 година, от тогавашния министър на МРРБ Асен Гагаузов.
През 2010 година тук бе премиерът Бойко Борисов, заедно с Росен Плевнелиев, който бе негов министър на МРРБ. Двамата заявиха, че дотогава това не е било магистрала, а скоростен път и е нямало документи за ползването му, а правителството на ГЕРБ е оправило „кашата, който преди това министрите на Сергей Станишев забъркали“.

Обновяването на 7-километровата отсечка е част от поетапен ремонт на участъци от АМ „Марица“, в експлоатация повече от 30 години, който ще продължи през 2021 година. Агенция „Пътна инфраструктура“ планира до края на следващата година да се ремонтират още две отсечки от автомагистралата – едната с дължина 1.8 км в платното за София /от 101-ви до 103-ти км/, а другата е 3.6 км в двете платна /от 103-ви до км 107-ми км/. Ще бъдат обновени общо 12.5 км в посока София и 3.6 км в посока ГКПП “Капитан Андреево“.
Ремонтът на трите участъка от АМ “Марица“ ще е за 24.1 млн. лева. На участъците ще бъдат монтирани ограничителни системи на стойност 4.2 млн. лева. Средствата са от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Източник: АП

АМ “Марица” свързва АМ “Тракия” при пътен възел “Оризово” с Турция при ГКПП “Капитан Андреево”. Дължината ѝ е около 117 километра. Тя минава покрай Димитровград, Хасково, Харманли, Любимец и Свиленград. Автомагистрала “Марица“ е част от Паневропейски транспортен коридор №4 и Европейски път Е80. През автомагистралата преминава и пътният трафик за Гърция при пътен възел “Ново село”.
Магистралата носи името на река Марица, по чието протежение преминава. Строежът й започва през 1979 г. и официално завършва на 29 октомври 2015 година.
АМ “Марица” осигурява връзката с ГКПП “Капитан Андреево” – Капъкуле и с Турция. След този ГКПП на турска територия тя се свързва с четирилентов първокласен път D100, който в близост до град Одрин се влива в турската автомагистрала О-3 в посока Истанбул и Мала Азия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.