Започна информационна кампания за учредяване на МИГ – Тополовград

Тонка Славкова
От Тонка Славкова февруари 4, 2016 19:13

Започна информационна кампания за учредяване  на МИГ – Тополовград

Акценти

  • Сакарско ехо, брой 4/1505, година LXXXI, година XIV, 29-4 февруари 2016

Свързани публикации

На 25 януари в Тополовград и в селата: Хлябово, Сакарци и Орешник се проведоха Информационни срещи по проект за подготвителни дейности по подмярка 19.1, “Помощ за подготвителни дейности” на мярка 19 ”Водено от общностите местно развитие” на ПРСР 2014 – 2020.

На срещите присъстваха представители на стопанския и нестопанския сектор, на неправителствени организации, служители от Общинската администрация, земеделски производители, търговци и други граждани. Презентация на тема: “Прилагане на подхода водено от общностите местно развитие на територията на община Тополовград – създаване Местна инициативна група и подготовка на стратегия за водено от общностите местно развитие”, представи Георги Митев – експерт – консултант по подготовката за изготвяне на стратегия за водено от общностите местно развитие. Той запозна присъстващите с тристранния договор между община Тополовград, Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд “Земеделие” – Разплащателна агенция, сключен на 7 декември 2015 година. Експертът разясни възможностите и положителните страни, както и ползите от учредяването на Местна Инициативна Група на територията на община Тополовград. Той обясни, че Водено от общността местно развитие (ВОМР) е метод за включване на партньори на местно равнище, включително на гражданското общество и местните икономически участници, в разработването и прилагането на местна интегрирана Стратегия, която ще спомогне на общината за осъществяването на преход към по-устойчиво бъдеще. Хората по места се познават най-добре, знаят реалните си потребности. Г-н Митев поясни още че проектът се осъществява от местната общност и всеки, който има желание може да изкаже своето мнение, да даде препоръки какви да бъдат целите, какво трябва да преобладава. Освен това решенията на местно ниво се вземат по-бързо. Подходът се прилага на базата на партньорства със задължителното участие на общината. Отговорността в партньорствата е обща, съвместна и никоя от групите не може да доминира. В партньорството всички се учат заедно и ползите са в интерес на хората от общината.
В местния контекст Подходът ВОМР генерира нови начини на мислене и действие – нови пазари, нови продукти, услуги, методи на работа и социални иновации. Лекторът подчерта, че е много важно да има доверие между хората, които работят заедно и правилно да се подберат специалисти с опит и знание. От голямо значение е единодействието между Общинския съвет и общината. “Оптимист съм, че тук нещата ще се случат. На проведените срещи хората проявиха голям интерес” – каза г-н Георги Митев и допълни, че общината има нужда от парите, които ще се предоставят от Европейските фондове и ще се инвестират на нейна територия.
Информационни семинари по проекта на тема “Процес за изготвяне на стратегия за водено от общностите местно развитие /насочване към мерките на програмата/ се проведоха в селата – Сакарци, Мрамор и в Тополовград.
На 1 февруари, от 10 часа предстои още един семинар в общинския център, в пицария “Империал”.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова февруари 4, 2016 19:13
Напиши коментар

6 Коментара

  1. любопитния февруари 5, 10:06

    толкова ли свършиха залите в общината или читалището, че взеха вече и по заведенията да организират семинари????? и то не в кое да е заведение, а точно в заведението на Шопа, може би да му направят и няколей лев оборот, или той самия да не пропусне нещо от МИГ-а????

    Отговори на този коментар
    • Георгиева февруари 5, 14:07

      Човешката злоба няма край,ако имаше заведение и ти щеше да се уредиш нали така??В този град само злоба и завист.!Каквото се направи злоба и нищо друго.Иначе да се съюзите и направите нещо добро за града не става защото ЗЛОБАТА ви е над всичко г-н ЛЮБОПИТЕН????

      Отговори на този коментар
      • любознателния февруари 5, 19:18

        не е злоба госпожо Георгиева, не е злоба, това е безхаберие и отбиване на номер, въпроса е принципен, това са важни семинари за запознаване на обществеността за ВАЖЕН за общината проект с участие на МИГ, а се провежда в заведение, явно да се отбие номер и най вече да се направи оборот на наш човек, не е злоба, такива мероприятия не се провеждат в кръчми, нормалните хора ще го разберат, за разлика от Вас……………! Жалко!

        Отговори на този коментар
        • Георгиева февруари 9, 16:09

          За какво безхаберие говорите,я погледнете в Общинска зала какъв цирк се разиграва?
          Нали са умни,интелигентни!Не е важно мястото,важно е какво се върши и какви са резултатите!

          Отговори на този коментар
          • любознателния февруари 9, 19:59

            да, да точно защото виждам, виждам хората , обкръжението на управляващите и опозицията виждам, виждам и интереса към МИГ-а , заведенията на кого са, виждам и банкетите които се налагат задължително да се провеждат точно в този ресторант, виждам пълното безхаберие и безразличие на управляващите

      • любознателния февруари 5, 19:22

        не е злоба г-жо Георгиева, не е злоба това са важни за общината мероприятия и би било редно да не се провеждат в кръчми, има толкова зали, това буди съмнения за какво ще се ползва този МИГ- за софри в заведението на наши хора или за нещо сериозно

        Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама