Започна информационна кампания за учредяване на МИГ – Тополовград

Тонка Славкова
От Тонка Славкова февруари 4, 2016 19:13

Започна информационна кампания за учредяване на МИГ – Тополовград

Акценти

 • Сакарско ехо, брой 4/1505, година LXXXI, година XIV, 29-4 февруари 2016

Свързани публикации

На 25 януари в Тополовград и в селата: Хлябово, Сакарци и Орешник се проведоха Информационни срещи по проект за подготвителни дейности по подмярка 19.1, “Помощ за подготвителни дейности” на мярка 19 ”Водено от общностите местно развитие” на ПРСР 2014 – 2020.

На срещите присъстваха представители на стопанския и нестопанския сектор, на неправителствени организации, служители от Общинската администрация, земеделски производители, търговци и други граждани. Презентация на тема: “Прилагане на подхода водено от общностите местно развитие на територията на община Тополовград – създаване Местна инициативна група и подготовка на стратегия за водено от общностите местно развитие”, представи Георги Митев – експерт – консултант по подготовката за изготвяне на стратегия за водено от общностите местно развитие. Той запозна присъстващите с тристранния договор между община Тополовград, Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд “Земеделие” – Разплащателна агенция, сключен на 7 декември 2015 година. Експертът разясни възможностите и положителните страни, както и ползите от учредяването на Местна Инициативна Група на територията на община Тополовград. Той обясни, че Водено от общността местно развитие (ВОМР) е метод за включване на партньори на местно равнище, включително на гражданското общество и местните икономически участници, в разработването и прилагането на местна интегрирана Стратегия, която ще спомогне на общината за осъществяването на преход към по-устойчиво бъдеще. Хората по места се познават най-добре, знаят реалните си потребности. Г-н Митев поясни още че проектът се осъществява от местната общност и всеки, който има желание може да изкаже своето мнение, да даде препоръки какви да бъдат целите, какво трябва да преобладава. Освен това решенията на местно ниво се вземат по-бързо. Подходът се прилага на базата на партньорства със задължителното участие на общината. Отговорността в партньорствата е обща, съвместна и никоя от групите не може да доминира. В партньорството всички се учат заедно и ползите са в интерес на хората от общината.
В местния контекст Подходът ВОМР генерира нови начини на мислене и действие – нови пазари, нови продукти, услуги, методи на работа и социални иновации. Лекторът подчерта, че е много важно да има доверие между хората, които работят заедно и правилно да се подберат специалисти с опит и знание. От голямо значение е единодействието между Общинския съвет и общината. “Оптимист съм, че тук нещата ще се случат. На проведените срещи хората проявиха голям интерес” – каза г-н Георги Митев и допълни, че общината има нужда от парите, които ще се предоставят от Европейските фондове и ще се инвестират на нейна територия.
Информационни семинари по проекта на тема “Процес за изготвяне на стратегия за водено от общностите местно развитие /насочване към мерките на програмата/ се проведоха в селата – Сакарци, Мрамор и в Тополовград.
На 1 февруари, от 10 часа предстои още един семинар в общинския център, в пицария “Империал”.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова февруари 4, 2016 19:13
Напиши коментар

6 коментара

 1. любопитния февруари 5, 10:06

  толкова ли свършиха залите в общината или читалището, че взеха вече и по заведенията да организират семинари????? и то не в кое да е заведение, а точно в заведението на Шопа, може би да му направят и няколей лев оборот, или той самия да не пропусне нещо от МИГ-а????

  Отговори на този коментар
  • Георгиева февруари 5, 14:07

   Човешката злоба няма край,ако имаше заведение и ти щеше да се уредиш нали така??В този град само злоба и завист.!Каквото се направи злоба и нищо друго.Иначе да се съюзите и направите нещо добро за града не става защото ЗЛОБАТА ви е над всичко г-н ЛЮБОПИТЕН????

   Отговори на този коментар
   • любознателния февруари 5, 19:18

    не е злоба госпожо Георгиева, не е злоба, това е безхаберие и отбиване на номер, въпроса е принципен, това са важни семинари за запознаване на обществеността за ВАЖЕН за общината проект с участие на МИГ, а се провежда в заведение, явно да се отбие номер и най вече да се направи оборот на наш човек, не е злоба, такива мероприятия не се провеждат в кръчми, нормалните хора ще го разберат, за разлика от Вас……………! Жалко!

    Отговори на този коментар
    • Георгиева февруари 9, 16:09

     За какво безхаберие говорите,я погледнете в Общинска зала какъв цирк се разиграва?
     Нали са умни,интелигентни!Не е важно мястото,важно е какво се върши и какви са резултатите!

     Отговори на този коментар
     • любознателния февруари 9, 19:59

      да, да точно защото виждам, виждам хората , обкръжението на управляващите и опозицията виждам, виждам и интереса към МИГ-а , заведенията на кого са, виждам и банкетите които се налагат задължително да се провеждат точно в този ресторант, виждам пълното безхаберие и безразличие на управляващите

   • любознателния февруари 5, 19:22

    не е злоба г-жо Георгиева, не е злоба това са важни за общината мероприятия и би било редно да не се провеждат в кръчми, има толкова зали, това буди съмнения за какво ще се ползва този МИГ- за софри в заведението на наши хора или за нещо сериозно

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.