Кукерите от околността репетират за „Кукерландия“

Руска Георгиева
От Руска Георгиева февруари 4, 2016 12:44

Кукерите от околността репетират за „Кукерландия“

Акценти

  • С,,Кукерландия” Ямбол стана член на Федерацията на Европейските карнавални градове.

Свързани публикации

Звън на чамове и кукерски хлопатари отдавна започнаха да звънят по цялата Тунджанска долина в навечерието на предстоящия фестивал на кукерите в Ямбол в края месеца. Той ще се проведе за 17 пореден път. Мястото на събитието е Куковград, а датите са от 25 до 28 февруари.

Предстоящия празник ”Кукерландия-2016” е кулминация на кукерските игри в Ямбол и съседните региони.

По всичко личи, че нашенските кукери добре са се подготвили. Доказателство за това са бронзовата маска и бронзовия медал, които кукерите от елховската община получиха на XXV международен фестивал на маскарадните игри ”Сурва” в Перник.

Бояновските кукери са наградени с Голямата награда за кукерска група – Бронзова маска. Кукерите от Гранитово пък донесоха бронзfв медал в категорията за атрактивност за група от Източна България.

Може би и това е причината от двете страни на Тунджа да се носят вечер звъновете на хлопките на княжевските и гранитовските кукери, които се готвят за достойна надпревара.

С,,Кукерландия” Ямбол стана член на Федерацията на Европейските карнавални градове.

Организатори на празника са общините Ямбол и Тунджа.

Фестивалът се допълва ежегодно от представители на Турция, Гърция, Хърватска, Македония, Словения, Ирландия, Румъния, Полша, Португалия, Индонезия. В него участват кукери, сурвакари, бабугери от цялата страна.

Заедно с него протича и единственото по рода си събитие – Международна фотографска изложба с конкурс „Кукерландия”. Ежегодно в конкурса вземат участие над 80 фотографа от страната и чужбина .Организатори на фотоконкурса са община Ямбол, община Тунджа, Дружеството на ямболските фотографи, ямболската туристическа асоциация, ХГ ,,Жорж Папазов”.

Провежда се и алея на фестивалните маски, в която масковите инсталации са над 3 метра.

На 26 февруари ще има конкурс за детска рисунка „Моята Кукерландия”.

Сред постоянните събития са инсталация на открито, територия на забавления, снимки, уличен театър, графити,творчески работилници, алея на гигантските маски, базар на сувенири, базар на винопроизводители, производители на месни и млечни продукти.

Руска Георгиева
От Руска Георгиева февруари 4, 2016 12:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама