Загрижени за Гърбавия мост, след 12 години бездействие

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 5, 2017 08:59

Загрижени за Гърбавия мост,  след 12 години бездействие

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 9/40, 3 февруари – 9 март 2017

Свързани публикации

След 12 години пасивност, бившият кмет на Харманли – Михаил Лисков се загрижи за състоянието на Гърбавия мост. На последната сесия, той реши да внесе докладна, с която иска от общинския бюджет 200 000 лева за изготвяне проект за реставрацията на съоръжението. Тя не бе включена в дневния ред, защото неговата група за пореден път не спази правилника и не я предложи по законовия ред.
Това предизвика полемика около бездействието на бившия градоначалник по време на неговото тримандатно управление и неспособността му да осигури средства за запазване на този важен символ на Харманли.
Докато господин Лисков и екипът му се оправдаваха, че е невъзможно да се отпуснат пари за това, в Свиленград, за над 1 млн евро превърната старият си мост в атракция и се гордеят с това.
Действията на бившият директор на музея, доц. Тошо Спиридонов за намирането начин моста да се съхрани, също бяха ялови. През годините, докато управляваше тази институция, той загради съоръжението с телена мрежа, вместо да търси начини той да бъде отново атрактивен. Макар че бе общински служител, той се задоволяваше само да пише писма до общината и до други институции, с които се оплаква, сигнализира, но не търси начини да съхрани това богатство.

Какво правят сега от общината?
Те веднага създадоха комисии с представители на различни институции, които констатираха състоянието на съоръжението. Славчо Славов от НИНКН направи оглед на Сводестия мост и бе категоричен, че това не е първото констатирано разрушение на целостта му. Такива е имало няколко пъти през минали години.
Сегашното управление през 2016 г. кандидатства по ТГС България – Гърция за ремонта на моста. От съседната страна не се намери партньор, който да реализира сходна дейност и той не се реализира.
Към момента няма подходяща програма, която да финансира реставрационна и консервационна дейност. От общината се надяват държавата да отпусне средства, за аварийно укрепване на съоръжението
Ремонтът не може да се извърши от бюджета на общината, защото планираните капиталовите разходи са 600 000 лв., а сумата, необходима е над 2 млн. лв.
Очакванията на харманлийци са бързо действие, но след като нищо сериозно не направено през последните 12 години за опазването на този паметник, единствената възможност е да не спират да търсят варианти за участие в програми за финансиране.

Последното заседание за месец февруари на ОбС – Харманли започна по различен начин. Залата на местния парламент се превърна в сцена на талантливите ученици от ОУ “Иван Вазов“, които макар и малко по-рано, поздравиха всички по повод настъпващата Баба Марта и наближаващия празник на жената и майката – 8 ми март. Малки и големи си размениха мартеници за здраве и късмет. Ръководството на община Харманли благодари на децата от ОУ “Иван Вазов“ и организаторът на прекрасната изненада – Катя Димова, както и всички останали преподаватели, които спомогнаха за осъществяването й.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 5, 2017 08:59
Напиши коментар

11 Коментара

  1. харманли март 8, 22:20

    На предизборната среща на Елена Йончева и БСП с избирателите се обсъждало ,че БСП няма да допусне изграждане на нов лагер за бежанци в областта ,около границата. Нека пояснят за харманлийци това значи ли ,че БСП искат да няма друг лагер ,т.е. всички нови бежанци да бъдът настанявани пак в Харманли и за колко хиляди този пък ще направят съществуващия лагер в Харманли. Това ли е идеята на г-жа Йончева.

    Отговори на този коментар
  2. Лентичка март 5, 22:00

    Остави го Лисков! Гледай сегашното управление! Амбициозни жени, с хъс и желание за промяна! Е, върнали децата на 3-ти март, ама с хъс и желание!

    Отговори на този коментар
    • възмутен март 6, 10:02

      Как да го оставя??? Той спря развитието на Харманли поне за 10 г, а сега излиза и говори глупости….Поне да не го видяхме! А то….ГЬОНСУРАТЛЪК!!!

      Отговори на този коментар
  3. възмутен март 5, 16:02

    Какво направи Лисков през всичките 12 години за запазване историческата памет на Харманли??? Върна ресторант „Изворът на белоногата“ на Харманли, кокто обеща ли??? Че и музей на българката го направи!!! Или направи нещо за рушащата се стена на кервансарая??? А нима Гърбавия мост не бе заграден с мрежа за кокошки през почти целия му мандат??? Да, до урежда партийни послушковци на ясла; да възстановява социализма чрез разни предприятийца ,работещи на загуба / Славяново и т.н./; да загробва общински пари в ненужни пречиствателни станции и общежития- това го може!!! Сега, вмести да наведе глава и да замълчи от срам, отново демагогства. Е те това ако не е гьон-сурать, не знам кво да е!!!

    Отговори на този коментар
    • Още по възмутен март 6, 18:08

      Сега не назначиха ли послушковци? Назови един свестен.Всички верни на ГЕРБ.Направиха безумен светофар и синя зона.И като заваляха едни пари….

      Отговори на този коментар
      • истинен март 6, 19:46

        При Лисков бяха свестен до свестния……Чак си пречеха…..Да лапат, де 🙂

        Отговори на този коментар
      • Възмутен от Още по възмутения март 7, 13:54

        Защо да е безумен този светофар има ред при пресичането на това оживено кръстовище.А колкото до синята зона вече можеш да спреш и да си платиш,досега какво бе всеки спира където му падне.Както си плащаме в другите градове като отидем така ще се научим и тук да си плащаме!

        Отговори на този коментар
        • Най възмутен март 7, 18:37

          Иди да видиш по съседните улици къде кой къде паркира и колко коли има в синята зона.И защо синя като тя си гербаджийска..Ако няма паркирани коли на 10 м. от „оживеното кръстовище няма нужда от cфетофара.

          Отговори на този коментар
          • kak`Сийка март 8, 15:21

            Защо за 10 години Лисков не научи хората да спират на 10 метра от кръстовище???Защо не разчерта правилно улицата и не използва полицията, което му е в прерогативите, за въдворяване на ред???Защо не отдели малко пари от откраднатите от т.нар.НДК и от предишните заеми /за Алеко, например/, за да участва общината в укрепването на Гърбавия мост? И той луд, но и сегашните също, дето правят панаира под моста……..Не дай боже…..

    • Отвратен март 10, 17:41

      Абе, Бойковци докога все някой друг ще ви е крив?На калпава ракета космоса и пречи.Ако искате ще напиша и нецензурния вариант.

      Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама