На Сирни Заговезни деца мятаха чавги и прескачаха огън

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 3, 2017 13:16

На Сирни Заговезни деца мятаха чавги и прескачаха огън

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 9/40, 3 февруари – 9 март 2017

Свързани публикации

С ритуала мятане на чавги отбелязаха тази година празника Сирни Заговезни в Харманли. Край параклиса „Св. Трифон“ се бяха събрали стотици хора. Най-весели бяха децата, които се опитваха да изстрелват в небето летящи стрелички – чавги. Те са изработени дърво и са набучени на пръчка. На огън се пали задния им край, а след това чрез пръчката се изхвърлят нагоре. Като се изстреля, започва да се върти и да свети и оставя красива диря. В миналото са казвали, че колкото по-далече стигне, по-дълъг ще е живота на този, на когото е наречена.
Събралите се прескачаха и голям огън. Така вярващите гонят болести, зли сили и напасти, както от домовете, така и от селскостопанската реколта. За децата се смята, че ако го прескочат, ще бъдат здрави.
От Сирни Заговезни започнаха Великденските пости. Те продължават седем седмици и приключват ден преди Великден, който тази година се пада на 16 април.
40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си. Затова се смята, че лишавайки се от блажна храна, човек пречиства тялото и душата си.
Великите пости са време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното. Време да се покае човек за лошите си постъпки, да потърси нов път към възвишеното и към себе си.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 3, 2017 13:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама