На Сирни Заговезни деца мятаха чавги и прескачаха огън

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 3, 2017 13:16

На Сирни Заговезни деца мятаха чавги и прескачаха огън

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 9/40, 3 февруари – 9 март 2017

Свързани публикации

С ритуала мятане на чавги отбелязаха тази година празника Сирни Заговезни в Харманли. Край параклиса „Св. Трифон“ се бяха събрали стотици хора. Най-весели бяха децата, които се опитваха да изстрелват в небето летящи стрелички – чавги. Те са изработени дърво и са набучени на пръчка. На огън се пали задния им край, а след това чрез пръчката се изхвърлят нагоре. Като се изстреля, започва да се върти и да свети и оставя красива диря. В миналото са казвали, че колкото по-далече стигне, по-дълъг ще е живота на този, на когото е наречена.
Събралите се прескачаха и голям огън. Така вярващите гонят болести, зли сили и напасти, както от домовете, така и от селскостопанската реколта. За децата се смята, че ако го прескочат, ще бъдат здрави.
От Сирни Заговезни започнаха Великденските пости. Те продължават седем седмици и приключват ден преди Великден, който тази година се пада на 16 април.
40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си. Затова се смята, че лишавайки се от блажна храна, човек пречиства тялото и душата си.
Великите пости са време за размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното. Време да се покае човек за лошите си постъпки, да потърси нов път към възвишеното и към себе си.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 3, 2017 13:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.