Всяка втора фирма търси работници

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 14, 2017 07:08

Всяка втора фирма търси работници

Всяка втора фирма или институция в региона търси да наеме хора за работа. Предлагат места за винари, касиери, продавачи, електротехници, фрезисти, застрахователи и много учители. Списъците на Бюрата по труда стават все по-дълги, обявите в Интернет за работа се обновяват всяка седмица.
Работодатели ходят по села и градове, за да предлагат работа, а други канят височайши гости, за да им се похвалят, че са добри инвеститори и намаляват безработицата.
През миналата седмица в Хасково отвори врати фирма от световна верига. Представители на друга подобна обикалят градове и села, за да търсят работници. Винарни от региона предлагат до 35 лева надница за гроздоберачи. В същото време над 200 човека, предимно роми, заминаха да берат грозде във Франция.

Какво става на трудовия пазар?
В момента в Хасковска област има свободни над 1 000 незаети работни места. Една от големите фирми “Ариете БГ“, част от международната компания ARIETE Group, вече нае 30 човека, а търси още 270. „Това е поредният нов инвеститор, който идва в Хасковска област. “За мен е важно не само да се развива бизнес в областта, но и да се създават работни места, които да гарантират добри условия за работа и заплащане“, заяви областният управител Станислав Дечев, който посети предприятието. То се намира срещу ж.п. гарата на Хасково, в бившия завод „Мануела“.
До края на годината тук трябва да бъдат отворени нови линии за производство и да се наемат общо 300 работници. Работи се в изключително чиста и безпрахова среда, във всички помещения се поддържа определена температура, която е задължителна за този тип производство. В цеховете средата е стерилна, а работниците са с антистатично облекло.
Фирмата „Ариете“ произвежда компоненти за над 24 автомобилни марки – Порше, Бентли, Мерцедес, BMW, Алфа Ромео, Форд, Фиат, Фолксваген.
„Работим, имаме персонал и всеки може да дойде тук и да ни види на място или да пита свои познати за нас“, разказа управителят на фирмата Петър Зарев. Той подчерта, че работата при тях е подходяща и за мъже, и за жени. Много често жени, които са работили в шивашки фирми, идват при нас, защото условията са много по-добри, няма прах и шум, работата е безвредна, а заплащането е значително по-високо“, каза Зарев. Той подчерта, че всеки работник тук задължително минава обучение в завода в Смолян. Курсът продължава до 3 месеца. По време на обучението се плащат транспорта, хотел и командировъчни. Смените са 12- часови, 4 дни се работи, 4-ри се почива.
За работници, които не са от Хасково, ще бъде осигурен транспорт.
Желаещите от Любимец, които да работят в японския завод „Язаки“ край Димитровград са девет. Това стана ясно на среща между служителя на фирмата Атанас Делчев и любимчани в зала „Любимец“. Тя се състоя на 1 септември и на нея се озоваха около 50 човека.
Гостът накратко обясни условията за работа и заплащането, което вълнува всички. Обясни, че има осигурен транспорт от Свиленград и Любимец. Макар че процесът е непрекъснат, засега се работи на две смени.
Работата е по 8.5 часа, с две физиологични почивки по 15 минути и 45 за обяд. Яденето е на символична цена от 50 стотинки.
По време на работа различни по цвят кабели се пъхат в контактор. Затова от фирмата изискват кандидатът да не е далтонист. Другите условия за работа са кандидатът да не е осъждан и да е грамотен. Работи се на борд, който се движи на поточна линия.
Обучението на новите работници се провежда в новоизграденият завод.
Господин Делчев каза, че три компонента определят възнаграждението. Първо е твърдата заплата, второ са бонусите и трето – социалните придобивки.
Започва се с 550 лева месечно, които след удържането на осигуровки, остават 430. Работникът получава бонуси ако не отсъства безпричинно от работа. Ако е изпълнил това условие, още на 6-тия месец може да получи още 50 лева.
По друга, японска програма, служителят може да получи допълнителен бонус, ако е в приличен вид, ако работното му място е чисто, ако е лоялен към компанията.
Дават по 30 лева ваучери за храна, които всеки януари ще се увеличават съобразно инфлацията.
Владеенето на езици може да послужи за кариерно развитие, което фирмата предлага.
За хората над 45 години е трудно да се справят с работата по простата причина, че имат затруднено зрение, забавен мисловен процес, обясни представителят на „Язаки“. Като чуха това няколко жени излязоха.
Атанас Делчев раздаде молби за работа и тестове, които кандидатите трябва да попълнят. Той, още на място определи кои могат да кандидатстват за работа и какви документи да си приготвят.
Присъстващите не зададоха въпроси, свързани с това по какъв договор ще започнат работа, временен или постоянен и дали има санкции, ако служителят на си върши както трябва работата.
Преди Любимец, подобна среща имаше и в Свиленград, на която се явиха около 60 човека. И на двете присъстваше Соня Славова, директор на дирекция Бюро по труда – Свиленград.
Въпреки че много фирми увеличават заплатите, то те все още са далече от европейското ниво, а в България цените на много стоки са по-високи от тези в Европа. Това кара местните хора да напускат страната и да си търсят работа в западни страни. Онези, които са свикнали с гурбета, знаят условията и заплащането там и не искат да чуят за работа в България.

В община Тополовград има свободни работни места за още 10 учителя. Това става ясно от седмичния бюлетин на Бюрото по труда.
Въпреки закриването на две училищата в селата Радовец – ОУ Христо Ботев” и в Орешник ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, няма учители от тях на които да не е предложена работа в другите учебни заведения. По инициатива и настояване на кмета на Божин Божинов, след разговори с директорите на останалите училища от ОбА са съдействали за намиране на работа на всички педагози от закритите училища.

Работа в България или в чужбина? Кои са най-приспособимите?

В края на месец август над 200 човека, предимно роми, от Харманли, Симеоновград, Любимец и селата отпътуваха на гурбет в чужбина. Заминаха за Франция, където ще берат грозде.
Сред тях има такива, които са работили на това място и миналата година. Те разказват, че надницата им ще бъде 45 евро дневно, като ще бъдат настанени в хотел. Товарачите щели да получават 65 евро. Тази година условията са същите и са се договорили за 25 дни работа.
Възнаграждението щели да го получават като аванс на няколко пъти.
Фирмата, която ги е наела, „Давид 85“, регистрирана в село Просеник, община Руен, им осигурява транспорт до Франция. Сключват договори с нея.
Те ще работят около град Ремс, който е на 130 км северно от Париж. През миналата година нашите работници забравили за циганските работи, които вършат в България и се държали прилично.
Работят от 8:00 часа сутринта, а в 14:45 трябва да са в микробусите, които ги извозват до хотела.
Преди да отидат си мият обувките на специални устройство, минават през баните и сменят работните дрехи.
Купуват си чаша за 40 цента, с която 72 часа могат за пият вода, кола или друга безалкохолна напитка от автоматите в хотела.
Храна могат да си напазуравят от магазин, който предлага готови ястия. За 5-10 € могат да се нахранят двама.
Имат осигурено медицинско обслужване, включително и зъболекар,
Работят по 10 човека на ред, на който преди това машина е премахнала листата от лозата. Берат в касетки, които товарач слага в количка. Тя е електрическа и така я изважда от реда. Товарачите получават по 65€ на ден.
Местните работници вършат тази работа за 12 евро на час, много повече от заплащането на българските гастарбайтери.
Но от тази надница посредникът си удържа за хотела, за транспорта, за грижите, които полага за тях. След гурбета семейство от мъж и жена ще се приберат в България с около 1400 евро, близо 2 800 лева, спечелени за един месец.
През пролетта много от тези хора ходят на същите лозя, където ги режат.
Много от ромите работят в Холандия и други западноевропейски страни, където условията са също много добри.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 14, 2017 07:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама