Вода в Димитровградско има, чакат я в други общини край Марица

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 29, 2020 17:20

Вода в Димитровградско има, чакат я в други общини край Марица

Водоподаването към 10 населени места в Димитровградско днес около обед бе възстановено. Все още без питейна вода остават села в общините Симеоновград, Харманли, Свиленград и Любимец.
След 16:00 часа вода потече и към Граничния град, но до цялото населено място се очаква тя да достигне след няколко часа.
До края на деня е предвидено да излязат пробите от водата и на населените места в общините Симеоновград, Харманли и Любимец, където тя също ще бъде пусната, съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той бе на посещение в региона.

Питейната вода в общините край река Марица бе спряна в понеделник вечерта, когато 28 крави умряха, след като са пили вода от колектор край Димитровград. Пробите, взети от този канал, показали високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот, съобщи днес сутринта министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който бе в региона. Завишението им е било 350-360 пъти над нормите.

От „Свободна Европа“ са попитали специалист какво е това съединение с наименование „амониев азот“.

“Това е пълна глупост”, заяви доц. Иванка Спасова от Института по обща и неорганична химия към БАН на въпрос има ли такова съединение. „Амониев е група, в която има азот и водород и словосъчетанието “амониев азот” е като да се каже “желязно желязо”, обясни тя. Доц. Спасова заяви също, че лабораторните резултати би трябвало да дават отговор какво е веществото, с което е замърсена реката, а информацията, която се изнася, е обща.

Здравният министър предупреди, че водата от чешмите на 48-те населени места ще е само за битови нужди. Тя ще бъде разрешена за пиене след изследване от РЗИ.

Все още нито една институция не е съобщила какво е веществото, предизвикало отравянето на кравите.

До този момент няма данни за мъртва  риба на река Марица, където се влива отровната водата от канала, където умряха 28 крави.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 29, 2020 17:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама