Спряха водата на 48 населени места заради умрели крави

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 28, 2020 08:09

Спряха водата на 48 населени места заради умрели крави

Акценти

  • Повече от една година във водата от помпена станция "Българин" има завишено съдържание на флуориди

Свързани публикации

Всички помпени станции, които черпят вода от река Марица след Димитровград, са спрени, а без водоподаване са близо 50 населени места от областта.

Причината за тази мярка е, че вчера, в късния следобед 28 крави са умрели, след като пили вода от колектор, вливащ се в река Марица. Животните са открити мъртви на около 50 м от водопоя.

Заради това се събра Областен кризисен щаб за действие при бедствия, който реши, че докато не се установи причината за отравянето, черпенето на вода от реката трябва да бъде спряно.

Без вода са четири населени места в община Любимец, шестнадесет – в Свиленград, шест в община Симеоновград, десет в Димитровград и дванадесет в община Харманли.

Водата ще бъде спряна до излизане на резултатите от взетите проби.

„Това е превантивна мярка, която е наложително да бъде взета до излизане на пробите, за да бъдем сигурни, че животът на хората е в безопасност,“ заяви областният управител на Хасково, Стефка Здравкова.

През месец май миналата година във водата на помпена станция „Българин“, която е край Марица, бе открито завишени стойности на опасни флуориди. От тогава до сега в няколко население места водата там не се използва за пиене, от ВиК снабдяват населението с водоноски.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 28, 2020 08:09
Напиши коментар

1 Коментар

  1. 🐷 юли 28, 10:13

    В Харманли водата не е спряна.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама