Във ВиК – Тополовград вече няма касиер

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 21, 2018 12:52

Във ВиК – Тополовград  вече няма касиер

Разтревожени, предимно възрастни хора от Тополовград, се обърнаха с молба към вестника за търсене и изнасяне на повече информация относно спиране на работата на касата на дружеството в Тополовград от 1 февруари.
Хората се вълнуваха и притесняваха, че ако не могат да си платят в срок начислените им суми за вода ще последва спиране на водата. За тази цел се обърнахме към ръководството на клона на ВиК-Стара Загора, в Тополовград в лицето на техническия ръководител Красимир Крумов за повече информация по случая.
Ето и неговият отговор: „Във връзка с направените структурни промени в системата на ВиК ЕООД, гр. Стара Загора, считано от 01.02. 2018 година, в експлоатационния район Тополовград се закрива звено касиер /инкасо/, или касата във ВиК. Заплащането на услугата „Доставяне, отвеждане и пречистване на вода” може да става по няколко начина, които са посочени и в сайта на дружеството /www.vik-stz.com/, които изброяваме за читателите на вестника и жителите на общината:
1. На инкасаторите по населени места, срещу издадена квитанция и касов бон.
2. На касите на Български пощи по населени места.
3. В офиса на Е-pay /Изи –пей/ в офиса им в къщата зад бившия РЕП
Напомняме на потребителите на ВиК услуги, че служителите на дружеството задължително трябва да се легитимират със служебна карта и съветваме гражданите да я изискват от хората, представящи се за инкасатори. Освен това, съветваме ги да бъдат бдителни и при съмнения да уведомят ръководството на Дружеството и органите на МВР”.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 21, 2018 12:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.