Обратната връзка с хората е много важна, тя вдъхва доверие

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 20, 2018 12:57

Обратната връзка с хората е  много важна, тя вдъхва доверие

Инж. Никола Динков е роден на 16 март 1957 г. в Свиленград.
Избран е за депутат от “Коалиция за България” в 29-МИР – Хасково.
Той е строителен предприемач и съдружник в една от най-големите фирми в бранша в Хасковска област – Инвестиционна група ДОМ.
Дълго време е президент на ФК „Свиленград 1921“. Наред с това е и дългогодишен общински съветник и председател на местния парламент от листата на БСП. През 1983-1988 г. е заемал поста заместник-кмет на Свиленград.

Колко приемни за граждани сте организирали през изминалата година в района, от който сте избран?
Приемни съм направил в Симеоновград, Любимец, Тополовград, Свиленград, Ивайловград и Стамболово. Приемните имат своето място в работата на народния представител, защото по този начин си по-близо до хората и те могат да дойдат и да поставят въпросите, които ги вълнуват. Освен това, възможността да се запознаеш на място с възникналите проблеми и да го обсъдиш с хората и институциите е предпоставка за правилна реакция и помощ. Повечето въпроси касаят работата на общинските администрации и местните държавни структури. Има и лични въпроси. Старая се да потърся решение на всеки проблем и да дам отговор. Обратната връзка е много важна, тя вдъхва доверие.
Посещавал съм почти всички общини в областта по случай отбелязване на събития, свързани с бележити дати от българската история, културни празници и организирани срещи.

В създаването на колко законопроекта или други нормативни актове сте участвали?
В Народното събрание се разглеждат основно законопроекти, внесени от Министерския съвет или от управляващата коалиция. Законопроектите на опозицията се пренебрегват и много често биват отхвърлени още при заседанията на постоянните комисии. Съвносител съм на няколко законопроекта. Основната ми работа е като член на Постоянната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Обхвата на тази комисия е доста голям и проблемите са много. Един от най-обсъжданите въпроси беше новата такса смет и методиката, която ще се възприеме за нейното изчисляване. Този въпрос касае всички граждани и бизнеса. Търсенето на справедливост беше водещо в разговорите и изказванията. Този въпрос ще бъде и една от основните теми в общините през 2018 г. и 2019 г., защото от 1 януари .2020 г. новите такси трябва да влязат в сила.
Работата ми през изминалите години в Общински съвет Свиленград, както и това, че бях председател на ОбС – Свиленград, ми дава възможност за определена експертност по въпросите на местното самоуправление. Над 25 години се занимавам със строителство и опита и знанията, които съм натрупал са добра основа за работа по въпросите на регионалното развитие и благоустройството. Участвах активно в работата на Временната комисия по изясняването на факти и обстоятелства по ремонта на НДК за Преседателството на ЕС.

Как определяте работата си в Народното събрание през изминалата година?
Работата на народния представител е много динамична. Изисква и много отговорност. Освен в Народното събрание и ангажиментите в комисията, работата в региона отнема също много време. Старая се да бъда максимално близко до хората, да чувам техните проблеми и да оказваме помощ. Много е важен и парламентарния контрол. Той дава възможност да се поставят наболели въпроси към ресорните министри, да се настоява и да се търсят решения. Поставял съм няколко въпроса на петъчния контрол.

При срещите си с избиратели какви проблеми са Ви споделяли? Съдействали ли сте някои от тях да се решат? Може ли да разкажете някой/и от случаите?
Освен приемните съм участвал и на много срещи, организирани от Общинските организации на БСП, Неправителствени организации, пенсионерски клубове и Тракийските дружества. Един от важните въпроси е състоянието на третокласната пътна мрежа. Тя е ангажимент на държавата. В областта ни има много такива, които са в окаяно състояние и тяхната рехабилитация години наред не намира решение. Примери в това отношение са пътищата с. Устрем – Тополовград – с. Полски градец и Свиленград – с. Райкова могила – с. Маточина. По много от тези пътища линейките на Бърза помощ не могат да достигнат навреме и да окажат необходимата медицинска помощ. През есента имаше и голямо недоволство от незаконна сеч и не предприемане на мерки от Горските стопанства. Особено фрапиращи случаи бяха споделени за някои от селата на Община Ивайловград. Заплащането на работниците в социалната сфера е изключително ниско, а отговорностите са големи. Много сдружения на собствениците на многофамилни жилищни сгради потърсиха среща с мен по въпроса за реализиране на мерките по Енергийна ефективност. Те имат сключени договори и регистрация в Българската банка за развитие, но тъй като финансовият лимит е на изчерпване, не е ясно как ще продължи работата по тази програма.

Какви законопроекти смятате, че е важно да се приемат през новата 2018 година?
По този въпрос винаги има динамика и е много трудно да бъде даден еднозначен отговор. Възникват постоянно въпроси свързани с приети Европейски директиви, които трябва да намерят място и в нашето законодателство. Парламентарната група на „БСП за България“ работи конструктивно и като опозиция ще продължи да поставя въпроси, които са от първостепенно значение за хората. Един от тях е законопроекта за допълнение на Закона за защита от домашно насилие, внесен на 02.02.2018 г. от ПГ.

Смятате ли, че парламентът следва проблемите на хората, като се има предвид, че рейтингът му е сред най-ниските при обществените институции?
Считам, че въпросите и законопроектите, които се разглеждат в Народното събрание, са пряко свързани с живота на хората. В новините, обаче, много често място намират място скандалите, които се разразяват в Парламента. Това води до ниския рейтинг на институцията. Има обаче и проблеми, по изясняването на които се създават временни комисии, но резултатите от тяхната работа не винаги водят до положителен резултат. Пример в това отношение е проблемът с наличието на уран във водата, която ползват жителите в гр. Хасково. Така и не стана ясно кой скри отрицателните показатели от края на 2016 г. и защо те бяха обявени едва след Парламентарните избори през м. март 2017 г. Все още има места в Хасково, където се ползват водоноски за снабдяване на населението с вода, а в детските градини се доставя бутилирана вода. Цяла година проблемът на намира трайно решение, а такъв вече има в четири села в община Димитровград и в с. Малки воден. Сега има предложение от МРРБ да се изграждат пречиствателни станции за питейна вода в малки населени места до 10 хил. жители. Какво развитие ще претърпи решаването на тези проблеми е въпрос на действия през 2018 г., защото знаем например, че водата в селищата по поречието на р. Марица има показатели за наличие на манган.

Какви ползи ще донесе според Вас председателството на България на Съвета на Европа?
Председателството на съвета на ЕС е на ротационен принцип. На-дявам се, че въпросите, които ще бъдат разглеждани, ще намерят отражение в програмите на ЕС за интегрирано развитие на по-слабо развитите региони. Темата със Западните балкани и отношенията с Турция са важни за развитието на бизнеса, сигурността и транспортните връзки.
Считам обаче, че най-важни са въпросите свързани с кохезионната политика след 2020 г., защото финансирането на определени отрасли ще доведе до устойчиво развитие и повишаване на производителността и доходите на хората. Борбата с корупцията трябва да бъде изведена на преден план, за да бъде повишен и инвестиционния интерес на чужди компании към България.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 20, 2018 12:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама