Празникът на Ивайловград завърши с много хора и веселия

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 17, 2018 11:42

Празникът на Ивайловград  завърши с много хора и веселия

Кулминацията на Празника на Ивайловград бе на площад „Тракия“, където народен оркестър свири през целия следобед на 14 февруари.
Събитията, посветени празника на града, започнаха още в понеделник, 12 февруари. Тогава в НЧ „Пробуда 1914” се състоя театрална постановка „Карлсон” на театър „Иван Димов”. Там пя младият певец Стефан Илчев, който сподели, че никога преди не е посещавал града, но се влюбил в неговите красоти и богата история и възнамерява съвсем скоро да се върне отново.
На 13 февруари, вторник, певецът Бонимир Бонев и DjVenci в ресторант “Св. Св. Константин и Елена” представиха „Една вечер за музика, любов, вино…и още нещо”. Точно в 00,00 часа всички присъстващи се поздравиха по случай Деня на Ивайловград.
Знеполският епископ Аресений отслужи празнична литургия в храм „Свето Преображение Господно“ по повод Деня на Ивайловград – 14 февруари. В съслужие със свещеници от Пловдивската митрополия и местни духовни водачи НВП Арсений благослови всички жители и гости на града. Стотици измолиха милост и здраве от Божията майка, а епископ Арсений благодари на миряните за вярата и силата, с която се грижат за своя град. Според вярващите чудото се случи, защото веднага след молитвата в църквата проливният дъжд спря, изгря слънце и отложеното заради лошото време литийно шествие се състоя.
В 12:00 часа на площад „Тракия” бе избран новият Трифон Зарезан. Кметът Диана Овчарова поздрави своите съграждани и им благодари за трудолюбието, всеотдайността и вярата в Ивайловград. В ритуала по зарязване на лозята се включиха Знеполският епископ Арсений и заместник-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.
В 13,30 часа бяха обявени победителите от конкурса по дегустация на най-добро домашно вино. В категория „Червено вино” – победител е Николай Петров, Колю Велчев Димитров на второ място, и на трето е Желязко Недялков Пулев.
При белите вина първо място е за Антон Ангелов Авджиев, второ за Станислав Димитров Митрев, а трето: Желязко Недялков Пулев. В категория „Розе” – първи е Цветан Димитров Митрев и втори – Антон Ангелов Авджиев.

Празникът на Ивайловград продължи с празнични хора и много веселие в духа на българските традиции. В богатата от към изпълнения и танци програма се включиха и ТК „Карамфилчетата” , учениците от училище „Христо Ботев” и специално дошлите за празника на града гости от Орестиада.

„Виното е олицетворение на плодородие и живот”.

Под такъв надслов се проведе конкурсът за най-добро домашно вино реколта 2017 г. в село Свирачи. На мегдана в село Свирачи кметът Кметът Тянка Пехливанова награди най-добрите винари. Първо място в категория бяло вино отново бе за Атанас Пехливанов.
Победител при червено вино е Станка Николова, а нейни подгласници са Георги Стойчев и зам.-кметът Кръстю Делииванов.
Тази година червено вино за дегустация бяха предоставили 23 производители, а в надпреварата при белите само 5 бели. Всички гости и жители на селото имаха възможността да се насладят на представените различни видове от Дионисовата напитка.
На мегдана на селото през целия следобед се виеше хоро, въпреки дъжда.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 17, 2018 11:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама