В Свиленград имат необходимост от нова детска градина

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 30, 2020 09:15

В Свиленград имат необходимост  от нова детска градина

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #4/888, 31 януари – 6 февруари 2020 г.

Свързани публикации

В Свиленград министър Вълчев посети СУ „Д-р Петър Берон“, като бе посрещнат от директора Мариян Боянов и кмета Анастас Карчев. Другата му среща бе в залата на общинската администрация, където го чакаха учители и директори от областта.
Тук кметът насочи вниманието на министъра към нарастващата необходимост от повече места в детските градини, т.е. трябва да се разкриват нови групи, да се построи нова детска градина. Освен това трябва да се направи мащабен ремонт на ПГССИ „Христо Ботев”.
В отговор министър Вълчев каза, че в бюджета на министерството са предвидени за догодина 70 млн. лв. да бъдат отделени за строеж и дострояване на детски градини. Така общините ще имат 2-годишен гратисен период, за да си осигурят необходимата материална база.
Министърът изтъкна, че колкото по-рано децата тръгнат на детска градина, толкова по-добре се справят след това в училище. Отбеляза също колко е важна и работата по механизма за задържане и обхват на децата, които трябва не само да бъдат записани в училище, но и редовно да посещават учебните затятия.
Пред педагозите той акцентира, че вече се е променил фокусът на образователната система. „Днешното поколение деца не може да бъде учено по същия начин, по който ние сме учили преди 30 или 40 години.
Поколението е различно и ползва различен обем от информация, живее в различна среда и по различен начин възприема света. За да се отговори на изискванията на времето, трябва да се смени подходът на преподаване – той трябва да стане интердисциплинарен, в по-голяма степен да провокира интереса на учениците, да минава през изпитните програми и материали.
Методите също трябва да претърпят промени – обучение да не бъде само в посока на даване на знания, а да се създават полезни умения.”

Снимка: ОбА – Свиленград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 30, 2020 09:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.