Ученици показаха в състезание познания за миналото на града си

Наташа Кирякова
От Наташа Кирякова януари 29, 2020 08:03

Ученици показаха в състезание  познания за миналото на града си

Със състезание на тема „Миналото на Харманли“ се постави началото на празниците за 510 години от основаването на Харманли. Проведе се в културния център в навечерието на 142 години от Освобождението на Харманли от османско владичество и 185 години от създаването на църквата „Свети Атанасий“.
Историческият двубоят бе между ученици от ОУ „Иван Вазов“ и СУ „Неофит Рилски“ с ръководители – историците Екатерина Николова и Валентина Милева. Оценяването се извършваше по шестобалната система, а журито бе с председател проф. д-р Цонка Каснакова – директор на музея, и членове – уредничката Нина Атанасова и учителят-историк Иван Иванов.
Въпросите обхващаха миналото на Харманли – история на образованието, културата, занаятите, обичаите, построяването на православна църква, културно-историческите паметници на града, освобождаването от османско владичество и следосвобожденските години.
Състезателите и на двата отбора показаха добри познания по темите. Говореха емоционално и увлекателно, изслушваха внимателно другите участници и правеха допълнения. В крайна сметка учениците от училище „Иван Вазов“ показаха по-добро самообладание и крайният резултат бе в тяхна полза.
Публиката изслуша две възрожденски песни. Първата бе солово изпълнение на Тейлър на песента по Ботевото стихотворение „Хаджи Димитър“, а втората изпя цялата вокална група „Вазовци“, чийто ръководител е учителят по музика Ивелин Михайлов. Към музикалните поздрави се присъедини и младият гайдар Христо Генев.
Всички участници в събитието получиха грамоти и подаръци от Общината, сред които книга за петвековната история на града..
Събитието бе организирано от Историческия музей и Общинския комитет „Васил Левски“.

Наташа Кирякова
От Наташа Кирякова януари 29, 2020 08:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.