Ученици показаха в състезание познания за миналото на града си

От януари 29, 2020 08:03

Ученици показаха в състезание  познания за миналото на града си

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #3/887, 24-30 януари 2020 г.

Свързани публикации

Със състезание на тема „Миналото на Харманли“ се постави началото на празниците за 510 години от основаването на Харманли. Проведе се в културния център в навечерието на 142 години от Освобождението на Харманли от османско владичество и 185 години от създаването на църквата „Свети Атанасий“.
Историческият двубоят бе между ученици от ОУ „Иван Вазов“ и СУ „Неофит Рилски“ с ръководители – историците Екатерина Николова и Валентина Милева. Оценяването се извършваше по шестобалната система, а журито бе с председател проф. д-р Цонка Каснакова – директор на музея, и членове – уредничката Нина Атанасова и учителят-историк Иван Иванов.
Въпросите обхващаха миналото на Харманли – история на образованието, културата, занаятите, обичаите, построяването на православна църква, културно-историческите паметници на града, освобождаването от османско владичество и следосвобожденските години.
Състезателите и на двата отбора показаха добри познания по темите. Говореха емоционално и увлекателно, изслушваха внимателно другите участници и правеха допълнения. В крайна сметка учениците от училище „Иван Вазов“ показаха по-добро самообладание и крайният резултат бе в тяхна полза.
Публиката изслуша две възрожденски песни. Първата бе солово изпълнение на Тейлър на песента по Ботевото стихотворение „Хаджи Димитър“, а втората изпя цялата вокална група „Вазовци“, чийто ръководител е учителят по музика Ивелин Михайлов. Към музикалните поздрави се присъедини и младият гайдар Христо Генев.
Всички участници в събитието получиха грамоти и подаръци от Общината, сред които книга за петвековната история на града..
Събитието бе организирано от Историческия музей и Общинския комитет „Васил Левски“.

От януари 29, 2020 08:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама