Европарламентът търси нови стандарти за превоз на храни и животни

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 29, 2020 06:34

Европарламентът търси нови стандарти за превоз на храни и животни

Износът на български храни и живи животни е нараснал с 56.8% за 9-те месеца на 2019-та година, сочат предварителните данни на НСИ за търговията с трети страни. Родните производители и стопани са изнесли продукция за над 1,719 млрд. лв., спрямо 1,096 млрд. за същия период на 2018 г.

В момента текат дебати в Европейския парламент за защита на животните при транспортиране и за еднакво прилагане на правилата от държавите-членки. Налагат се строги изисквания към превоза на храни и зърно, за да се гарантира годността и състоянието им за безопасна консумация от потребителите. Дългосрочните пътувания се определят като потенциално рискови, поради по-продължителното излагане на различни условия и фактори – температура, влажност, вентилация, вибрации, шум и други. Това влияе пряко върху производителността и рентабилността, чрез промени в телесното тегло на животните, загуба на течности или промени в качеството на продуктите. Затова и депутатите настояват за нова стратегия за хуманно отношение към животните 2020-2024 и за внедряване на системи за проследяване на местоположението и продължителността на пътуванията на камионите, както и цикъл за обратна връзка в реално време между точките на заминаване и пристигане.

Автомобилните производители вече са подготвили технологичния отговор на тези изисквания. Скания предлага на всеки земеделски производител персонализирани решения спрямо конкретни нужди за капацитет и лекота. Независимо дали той трябва да транспортира хуманно и безопасно добитък или зърно в отдалечени райони, икономичните и чисти двигатели на шведския производител на метан (CNG) ще му дадат възможност да посрещне търсенето на пазара. Конструктивно камионите са разработени така, че да са удобни както за дълги разстояния, така и за маневриране в тесни пространства. Родните земеделци и транспортни фирми ще могат да ги видят и изпробват в тест драйв през февруари по време на Осмата национална среща на земеделските производители в България (5-7 Февруари 2020 г. х-л Адмирал, к-к Златни пясъци), както и на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО, което ще се проведе от 11 до 15 май 2020 г. на Летище Стара Загора.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 29, 2020 06:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама