В Симеоновград такса „смет“ скочи с 1 промил

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 10, 2020 11:05

В Симеоновград  такса „смет“ скочи  с 1 промил

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #1/885, 10-16 януари 2020 г.

Такса „Смет“ в Симеоновград се увеличава с 1 промил на 1 000. Това реши на последната си сесия за миналата година местният парламент. В докладната, внесена от кмета, се изброяват няколко причина за това.
Една от тях е въвеждането в експлоатацията на инсталация, за която за сепариране ще се плаща 13,49 лв. за тон отпадък. Тя се намира на сметището в Харманли, където община Симеоновград извозва боклука си. Увеличен е и размерът на отчисленията по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците. За тон отпадък за 2019-та се плащаше 57 лв., а за 2020-та става 95 лв.
Преди докладната да се приеме, имаше дебати по въпроса. Заключението на Никола Георгиев от БСП е, че всички знаят, че са бедна община, но тези, които накланят везните при избори, няма да плащат данъци. „Смятам, че всички ме разбрахте. Аз съм твърдо против увеличението“, каза в заключение лидерът на социалистите от общината.
На председателя на ОбС Светлана Манолова бе зададен въпросът защо да се увеличава налогът, след като се предвижда високата такса за депониране да се разсрочи. В отговор тя каза: „Това, което НСОРБ е съобщило, още не е факт, а и Сдружението не е законодателен орган. Постигнато е споразумение, но решение няма. Ако това бъде прието, няма да намалим таксите, защото последното увеличение бе през 2016 г. Тогава тази такса стана 36 лв., а за 2019-та е 57лв. В момента община Симеоновград дотира депонирането на отпадъци в депото в Харманли.“
Мнението на Иван Илчев е, че дотират от четири години и ако сега не се вдигне размерът на таксата с 20%, по-късно ще трябва да се повиши с 40%.
„Знаем, че някои не плащат, но не можем ли да подобрим събираемостта, вместо да вдигаме“, попита Димитър Симеонов.
Евгени Гичев от отдела за налозите съобщи, че събираемостта на тази такса е 62%. „Предприемат се действия, пращат се писма на неизрядните платци, но ние сме един празен град“, констатира той.
Намеси се и Антоанета Трифонова, директор на дирекция ФСД. „Може да увеличите таксата, може и да решите да няма такса, но приходът от този вид услуга трябва от накъде да дойде. Към днешна дата, с натрупване от няколко години, сме на червено с около 180 000 лева. Което означава, че събраната такса не покрива извършваната услуга.“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 10, 2020 11:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама