Манолова: Трябва да се поеме политическа отговорност за кризата във ВиК сектора

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 10, 2020 11:43

Манолова: Трябва да се поеме политическа отговорност за кризата във ВиК сектора

Акценти

  • Мая Манолова, председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова бе на на брифинг в в Хасково .

Свързани публикации

„Трябва да се поеме политическа отговорност за състоянието на ВиК сектора и кризата при него. Премиерът Борисов да каже къде са 500 млн. лева за ремонт на 418 язовира, дадени от Министерския съвет преди 18 месеца.“ Това каза на брифинг в в Хасково председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова. Тя бе там на 9 януари. Пред журналисти обясни, че по Закона за достъп до обществена информация поискали информация от министъра на икономиката и от шефа на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ясен Спасов за начина, по който са изразходвани целевите 500 млн. лева. Те са били отпуснати от правителството преди 18 месеца.

Манолова обяви, че е сформирано и ново държавно дружество за управление на язовирите още през септември 2019 г., а първата им задача е да си купят 30 автомобила, което се виждало от оскъдните им отчети. „Дали е предприело дружеството конкретни действия във връзка със състоянието на язовирите обаче, не е ясно,“ посочи Мая Манолова.
„За какво са използвани тези половин милиард лева, предназначени за ремонт за 418 опасни язовира? Знаел ли премиерът за предстоящата криза в Перник? Когато си причинил водна криза в 11 области, трябва да понесеш отговорност и това трябва да го реши премиерът Борисов,“ каза още Манолова. Според нея ремонтите на водната инфраструктура са едва на няколко процента от цялата водопреносна мрежа. Единственото, което се случи с т.нар. водна реформа у нас, беше да се повиши до три пъти цената на водата в България.

По думите й кризата с водата се разраства, засяга 11 области, над 100 населени места, над 300 хиляди души и това са данни на самите министри на премиера Борисов. Водата, храната, въздухът са основни права и ресурси. Неслучайно поискахме КСНС по темата за водата. Сигурността не е само свързана с военни действия  и конфликти, а че нямаме вода и дишаме отровен въздух. Искаме и международен одит, защото не е ясно какво е състоянието на водния сектор, какво е състоянието на инфраструктурата и какво е движението на паричните потоци в  сектора, колко са ремонтираните язовири и опасни ли са за хората, посочи още Манолова.

В града Мая Манолова се срещнала с хора от Института за право и правосъдие,  както и с граждани по местни казуси, за които са подадени сигнали в платформата „Изправи се.БГ”.
Тя обяви, че ще създаде структури на гражданската платформа в Димитровград и Хасково в началото на месец февруари.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 10, 2020 11:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама