Манолова: Трябва да се поеме политическа отговорност за кризата във ВиК сектора

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 10, 2020 11:43

Манолова: Трябва да се поеме политическа отговорност за кризата във ВиК сектора

Акценти

  • Мая Манолова, председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова бе на на брифинг в в Хасково .

Свързани публикации

„Трябва да се поеме политическа отговорност за състоянието на ВиК сектора и кризата при него. Премиерът Борисов да каже къде са 500 млн. лева за ремонт на 418 язовира, дадени от Министерския съвет преди 18 месеца.“ Това каза на брифинг в в Хасково председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова. Тя бе там на 9 януари. Пред журналисти обясни, че по Закона за достъп до обществена информация поискали информация от министъра на икономиката и от шефа на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ясен Спасов за начина, по който са изразходвани целевите 500 млн. лева. Те са били отпуснати от правителството преди 18 месеца.

Манолова обяви, че е сформирано и ново държавно дружество за управление на язовирите още през септември 2019 г., а първата им задача е да си купят 30 автомобила, което се виждало от оскъдните им отчети. „Дали е предприело дружеството конкретни действия във връзка със състоянието на язовирите обаче, не е ясно,“ посочи Мая Манолова.
„За какво са използвани тези половин милиард лева, предназначени за ремонт за 418 опасни язовира? Знаел ли премиерът за предстоящата криза в Перник? Когато си причинил водна криза в 11 области, трябва да понесеш отговорност и това трябва да го реши премиерът Борисов,“ каза още Манолова. Според нея ремонтите на водната инфраструктура са едва на няколко процента от цялата водопреносна мрежа. Единственото, което се случи с т.нар. водна реформа у нас, беше да се повиши до три пъти цената на водата в България.

По думите й кризата с водата се разраства, засяга 11 области, над 100 населени места, над 300 хиляди души и това са данни на самите министри на премиера Борисов. Водата, храната, въздухът са основни права и ресурси. Неслучайно поискахме КСНС по темата за водата. Сигурността не е само свързана с военни действия  и конфликти, а че нямаме вода и дишаме отровен въздух. Искаме и международен одит, защото не е ясно какво е състоянието на водния сектор, какво е състоянието на инфраструктурата и какво е движението на паричните потоци в  сектора, колко са ремонтираните язовири и опасни ли са за хората, посочи още Манолова.

В града Мая Манолова се срещнала с хора от Института за право и правосъдие,  както и с граждани по местни казуси, за които са подадени сигнали в платформата „Изправи се.БГ”.
Тя обяви, че ще създаде структури на гражданската платформа в Димитровград и Хасково в началото на месец февруари.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 10, 2020 11:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.