В село Калугерово след дълго прекъсване отново има събор

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 17, 2007 02:24

В село Калугерово след дълго прекъсване отново има събор

След много години прекъсване в неделя – 5 август, калугеровци отново си организираха събор. Инициативата за това е на няколко човека от общината и кметицата Недялка Симеонова. Само три сергии обаче бяха дошли да правят алъш-вериш в селото. За сметка на това имаше друга атракция – народни борби и активни участници в тях бяха симеоновградските състезатели.
Съборът започна с тях, а борбите се проведоха в центъра на селото, където над 60 души мериха сили на тревата. Имаше участници от Любимец, Русе, Бургас, Хасково, Гълъбово и други градове. Победителите получиха парични награди, осигурени от спонсори. За всички гости имаше приготвен курбан.
По-възрастните калугеровци проявиха голям интерес към народните борби и не можеха да спрат да ги хвалят. Интерес предизвикаха 12-те момичета, които излезнаха на тепиха да покажат борчески умения. На първо място в кат. до 40 кг. се класира Бистра Иванова, а над 40 – Гергана Гочева.
Другата атракция на състезанието беше надпреварата между Тодор Живков от Гълъбово и вицесветовният и европейски шампион Стефан Мюмюн. Победител в леката категория стана хасковлията Сафет. В тежката пък първенец бе Красимир Андонов. По традиция на всяко такова състезание звучи песента на Иван Паунов „Димо Терфенлията“, Калугерово не направи изключение и песента огласи селото.
Предстои в селото да бъде осветена новопостроената църква „Свети Пророк Илия“. Средствата за нея са събрани от спонсори, има отпуснати пари и от община Симеоновград и дирекция „Вероизповедания“ към МС.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 17, 2007 02:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама