Увеличиха тестовете и областта почервеня

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 6, 2020 11:30

Увеличиха тестовете и областта почервеня

Акценти

  • Болни от сезонен грип вече няма - всички са носители на актуалния COVID-19
  • Вестник „Сакарнюз“, # 42/926, година XVII, 6-12 ноември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Област Хасково вече е причислена в „червената зона“ по заболеваемост от COVID-19. Съобщението дойде от Областен кризисен щаб, от където областният управител Стефка Здравкова апелира за отговорно поведение от страна на жителите на областта. „Ситуацията е сериозна, болните стават все повече, а лекарите са на ръба на силите си.”
На 4 ноември на територията на областта са регистрирани 65 положителни случая на коронавирусна инфекция. Най-много са в Хасково, в Харманли са 21, сред които лекар от доболничната помощ.
През седмицата дойде новината, че още 20 допълнителни легла за лечение на коронавирус се разкриват в „МБАЛ – Свиленград“ със заповед на министъра на здравеопазването. Така КОВИД-секторът в лечебното заведение ще може да обгрижва 38 пациенти едновременно. Разширението се налага заради нарастващия брой болни, някои от които в тежко състояние. Там пет медицински сестри в момента са на домашно лечение заради заразата.

В Тополовград затвориха спортната зала, читалището,

във всяко населено място пенсионерските клубове са под ключ, не се разрешават повече от 30 души на семейни тържества. НАП – Хасково ограничи достъпа си.
Влизаното в червената зона означава, че до 30 ноември болниците няма да приемат планово пациенти и да извършват планови операции. Забраните не важат за трансплантация на органи, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Забраняват се и свижданията.

Централните медии продължават услужливо да истеризират ситуацията

със заболеваемостта с COVID-19, а от Централния оперативен щаб ни заливат с подбрана статистиката и ни подлагат на манипулативна интерпретация.
Първо дават общия брой на положителните проби, без да се съобщава колко от тях са при първи тестове, колко са вторични или третични.
След това приравняват „положителните“ към „заразените“ случаи, което отново е манипулация. Накрая неусетно преминават от „заразени“ към „заболели“ от вируса?!

На всички е ясно, че болестта е непозната,

лечението на тежките случаи изисква средства, внимание и грижи, които оголват системата, но стресирането на населението до такава степен не е от полза за никого
Премиерът, който е в карантина, разпореди да бъде създадена реорганизация за определянето на части от болниците, които да са специализирани само за лечението на COVID-19, както и за готовност на хотелите за настаняване на хора при нужда. В опит за овладяване на заразата, но без да се навреди на икономиката и да не се „счупи държавата“, по думите на премиера, влизат все повече ограничения.
В същото време средният и дребният бизнес е пред колапс, хората в цялата страна са объркани и стресирани, когато чуват за нарастващият брой на починалите. А той вероятно ще се увеличава, защото сега се „берат плодовете“ на смъртта заради отложените и непотърсени здравни грижи при първата вълна.

Изминалите осем месеца бяха достатъчни на всяко правителство да подготви и здравната система, и институции за втора вълна. Това в България не се случи. В момента имаме много легла, но няма лекари и сестри, нямаме организация и работещи системи, които да превърнат тези „легла“ в „капацитет за лечение“. На всичко отгоре изхарчихме над 5 милиарда лева, уж да се справим и спасим от заразата.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 6, 2020 11:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама