Почина композиторът на July Morning – Кен Хенсли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 5, 2020 18:25

Почина композиторът на July Morning – Кен Хенсли

Акценти

  • Кен Хенсли, роден през 1945 г. в Лондон, е част от т. нар. класически състав на "Юрая Хийп" от 70-те години, в който влизат още Дейвид Байрън – вокал, Мик Бокс - китари, Гари Тейн. – бас и Лий Кърслейк – барабани.

Свързани публикации

Бившият клавирист на Uriah Heep и авторът на July Morning – Кен Хенсли почина на 75-годишна възраст. Той е композиторът, написал едно от най-обичаните у нас рок парчета на всички времена изсвирено от „Юрая Хийп“ от 1971 г., който в България придобива легендарен статут и е единствената песен, на която има посветен празник – едноименният Джулай Морнинг, отбелязван и до днес в нощта на 30 юни срещу 1 юли на черноморския бряг.

Новината за смъртта на Хенсли бе съобщена от брат му Тревър във Фейсбук. „Пиша това с натежало сърце, за да ви уведомя, че брат ми Кен Хенсли почина в сряда вечерта. Красивата му съпруга Моника беше до него и успокояваше Кен през последните няколко минути с нас. Всички сме съкрушени от тази трагична и невероятно неочаквана загуба и ви молим да ни дадете малко място и време, за да се примирим с нея. Кен ще бъде кремиран на частна церемония в Испания, така че, моля, не искайте информация за погребението. Кен си отиде, но никога няма да бъде забравен и винаги ще бъде в сърцата ни“.
Кен Хенсли, роден през 1945 г. в Лондон, е част от т. нар. класически състав на „Юрая Хийп“ от 70-те години, в който влизат още Дейвид Байрън – вокал, Мик Бокс – китари, Гари Тейн. – бас и Лий Кърслейк – барабани. Хенсли е автор или съавтор на повечето от най-популярните композиции на групата, сред които са още Look at Yourself, Lady in Black, Easy Livin и др.

Кен Хенсли е част от „Юрая Хийп“ още от първия им албум …Very ‘ Eavy …Very ‘Umble, но там неясно защо няма подписани от него ;песни. Затова пък във втория – Salisbury, е автор или съавтор на всяко едно парчетата, включително на най-големия хит Lady In Black и заглавната симфонична поема. По онова време „Юрая Хийп“ се оформяха като млада надежда на прогресив рока, с често хард звучене, но и по-лирични акустични песни – поне по една във всеки албум.
Със следващия албум Look At Yourself, излязъл в края на 1971 г. „Юрая“ твърдо се наредиха сред най-обичаните рокгрупи у нас, наред с „Дийп Пърпъл“ и „Лед Цепелин“, като отново целият материал беше написан от Хенсли – сам или с помощта на още някой. Плочата правеше силно впечатления с огледалната ти обложка, която съответстваше на заглавието ѝ, динамичната първа песен Look At Yourself (още през 70-те години бе използвана в един от филмите по Богомил Райнов за героя от тихия фронт Емил Боев) и разбира се, July Morning, без която не можеше да мине нито едно ученическо събиране.
Този най-силен период на групата продължи и в следващите няколко издания — Demons and Wizards, The Magician’s Birthday, Sweet Freedom, Wonderland, Return To Fantasy… , които разпалваха емоциите и ;въображението не само с красивите мелодии, гласа на Дейвид Байрън и солата на Бокс и Хенсли, но още със заглавията си.
Това хубаво време свърши някъде в средата на десетилетието. Първо басистът Гари Тейн пострада тежко от електрически удар на сцената, а през 1974-а беше уволнен заради пристрастеността си към наркотиците. Почина година след това, на 27 от свръхдоза. На следващата 1976-а заради пороците си – не дрога, а алкохол – бе изгонен и вокалистът Байрън. Той почина през 1985 г. от цироза на черния дроб. След дълго боледуване, преди месец и половина си отиде и барабанистът Лий Кърслейк. Единствено Мик Бокс е жив и здрав и продължава да свири на китарата в „Юрая Хийп“.

Хенсли остана с „Юрая Хийп“ до 1980 г., сред което си тръгна, недоволен от музикалната посока, в която беше поел съставът. Издаде няколко солови албума, опита се да направи нова група. Дойде в България няколко пъти, пя July Morning на Джулая и на други места заедно с Джон Лоутън и с група „Сънрайз“, и до края на живота си не се отказа от срещите с публиката.

Източник: СЕГА

Снимка: belfasttelegraph

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 5, 2020 18:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама