Увеличиха се помощите за отопление през 2017-та

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 22, 2017 09:16

Увеличиха се помощите за  отопление през 2017-та

С 2.80 лева повече или общо 365.10 лева ще получават социално слаби лица за отоплителния сезон през тази зима. През миналата тя бе 362.30 лева.
Срокът за подаване на молби е от 17 юли до 31 октомври, а целевата помощ се дава по Наредба РД 07-7 от 16 май 2008 година на МТСП.
Другата новост е, че парите ще се отпускат наведнъж на нуждаещото се лице, което ще има право да избере от къде да си купи дърва или въглища.
Трета промяна в условията е, че в “Социално подпомагане” приемат заявления – декларации по настоящ адрес. Това е жилището, в което семейството, имащо право да получи тази помощ, живее. Досега бе по постоянен адрес, който е на личната карта и лицето трябваше да отива на мястото, където той е посочен и от там да получи помощите.
Новото изискване създава затруднения за някои правоимащи и те трябва да отидат до ОбА, където да представят нотариален акт на къщата, в която пребивават. Проблемът се появи преди всичко при ромите, защото някои от тях живеят по десетки на даден адрес, които нямат такива документи. Освен това съгласно Закона за регистрацията, се изисква всяко едно лице, живеещо на даден адрес, да има минимум 10 квадратни метра жилищна площ.
Тази година документите, които се подават за целевите помощи, са с един по-малко. Не се изисква удостоверение за граждански брак, защото от Социалното могат да правят проверка по електронен път. Те могат да извършват справки и в ТЕЛК, Търговския регистър и в Агенцията по вписвания.
Служителите проверяват 6 месеца назад към датата на подаване на документите дали лицето е извършвало някаква търговска или друга дейност, която му е повишила доходите.
Към момента от Харманли има подадени 460 молби. Миналата година около 1 600 човека са потърсили такава помощ в “Социално подпомагане” – Харманли ( в тази цифра са и живеещи в община Стамболово, чието управление е тук) като само за Харманли те са около 1 100 – 1 200 човека.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 22, 2017 09:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама