Умряха 28 крави, не казват от какво

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 6, 2020 08:02

Умряха 28 крави,  не казват от какво

Акценти

  • # 30/914 година XVII, 31 юли - 6 август 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Двадесет и осем крави умряха край Димитровград след водопой от канал, който се влива в река Марица. Това вдигна на крак цялата държавна администрация, но четири дни след това никой не е съобщил официално какво е веществото, причинило смъртта им.
Инцидентът стана в понеделник следобед, а в 17:30 ч. на 112 е постъпил сигнал за умрелите животни. Те са открити мъртви на около 50 м от канала, от който са пили вода, а той се влива в река Марица. Веднага областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова свика Областния кризисен щаб за действие при бедствия, а от регионалната лаборатория към РИОСВ – Хасково, са взети проби от водата на място. От дирекцията за безопасност на храните са изпратили патолози и ветеринарни лекари да вземат проби от животните.
Още вечерта в понеделник като превантивна мярка

водоподаването от река Марица бе спряно в 48 населени места

от областта. Четири от тях са в община Любимец, шестнадесет в община Свиленград, включително и в града, шест в община Симеоновград, десет в община Димитровград и дванадесет в община Харманли. Водата ще бъде спряна до излизане на резултатите от взетите проби. Във вторник Областният кризисен щаб за действие при бедствия даде пресконференция във връзка с инцидента край река Марица. На нея те информираха за установеното до този момент. „Най-вероятната причина за смъртта на животните е отравяне, но все още не може да се каже от какъв характер“, заяви областният управител Здравкова. Тя уведоми, че по случая има образувано досъдебно производство за установяване на причините на замърсяването.
Макар да имаше много специалисти, никой на пресконференцията не каза

кое е веществото, което е причинило отравянето на животните.

На брифинга бе изказано мнението, че няма опасност за здравето на хората, живеещи край Марица, защото отровата, дошла от канала, се е разредила в пълноводната река и не е опасна. Замърсяването е залпово, което означава, че е еднократно, не в големи размери, както при промишленото. По показатели и протоколи водата в река Марица е в добро състояние.
На другия ден на място пристигнаха двама министри – на здравеопазването – проф. Ангелов, и на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро.
Здравният министър обяви, че „се касае за

производствена авария и неправилно боравене на съоръжения

от фирми, които работят в момента в „Неохим“, който е в капиталов ремонт. Пробите, взети от колектора, от който животните са пили вода и са се отровили, са показали високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот, надвишаващи допустимите норми“.

От изказването стана ясно, че има завишение над нормата от 350 пъти. Думите му бяха приети като чиста монета от повечето медии, само от „Свободна Европа“ са се усъмнили и попитали специалист какво означава „амониев азот“.
“Това е пълна глупост”, заявила доц. Иванка Спасова от Института по обща и неорганична химия към БАН на въпрос има ли такова съединение. „Амониев е група, в която има азот и водород и словосъчетанието “амониев азот” е като да се каже “желязно желязо”, обясни тя. Заяви, че лабораторните резултати би трябвало да дават отговор какво е веществото, с което е замърсена реката, а информацията, която се изнася по случая, е обща.
В сряда новините бяха позитивни и след излизането на добри резултати, водата в населените места поетапно бе възстановена. Въпреки това, водата от чешмите не се препоръчва за пиене и готвене, а само за битови нужда.
Същия ден излязоха и предварителните проби на повърхностните води от помпените станции, които са по поречието на реката, които показват, че по тях няма замърсявания.

От пресцентъра на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ /БДИБР/ съобщиха, че са установили значителни превишения на индивидуалните емисионни ограничения по комплексно разрешително на “Неохим“ АД.
Превишенията са по показатели: азот нитритен – около 358 пъти, азот нитратен – около 10 пъти, амониев азот – около 2 пъти, и електропроводимост – около 2 пъти, както и превишение на показателя химично потребление на кислород – около 2,2.
В пункт „Река Марица, гр. Симеоновград, мост за гр. Стара Загора” се констатира превишаване на нормите за добро състояние по азот нитритен с 10 пъти и за ортофосфати превишението е около 1,32 пъти.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 6, 2020 08:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама