Ученето можело да бъде забавно, лесно и интересно

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 1, 2016 12:34 Updated

Ученето можело да бъде забавно, лесно и интересно

Как образованието може да бъде по-леко и приятно за учениците, показаха млади хора на учители и родители. През миналата седмица в Харманли, по покана на училищното настоятелство на училище „Иван Вазов“, тук бяха двама администратори от сайта „Уча.се“.
Антон Бъчваров – мениджър партньорства, представи сайта, където има повече от 7 500 видео урока и упражнения. Те са изгледани над 16 000 000 пъти от над 460 000 регистрирани ученици, учители, родители и студенти. Дисциплините са физика, история, български език, английски език, математика, химия и биология.
Идеята за създаването на сайта е мотивирана от това ученето да се превърне в забавление и да се съчетае полезното с приятното. Този тип обучение не замества учебниците и уроците в училище. Заглавието и видео уроците помагат за по-нагледното и интересно представяне на материала. Те са спомагателно, а не основно средство за обучение.
Уроците в сайта помагат както на учениците, така и на учителите и родителите.
Това улеснява работата на преподавателите. Според създателите ролята на учителите вече се свежда до това те да мотивират учениците, да ги провокират. Вместо лектор учителят става мотиватор и вдъхновител, а самите ученици ще ги заобичат още повече.
Сегашните проблеми в образованието, които държавата не може да разреши, са поднасянето на материала по неразбираем начин, не на езика на учениците. А учението трябва да бъде забавно и вместо да пишат дълги домашни вкъщи, да гледат такива уроци, смятат създателите. Те са убедени, че дистанционното образование е бъдещето.

Идеята на видеоуроците е не да замени ученето, а да го подпомогне. В днешния индивидуален свят е нормално децата да възприемат по-лесно уроците в „нормална“ за тях среда – вкъщи, сами пред монитора или на смартфона, а не в училище сред колектив. Просто така се развива светът в момента. Всъщност истината е, че винаги е имало и ще има различни типове ученици и няма система, която да е оптимална за всички, та затова е важно да има множество паралелни системи, за да може всеки да намери подходящата за него.

Сайтът покрива 97% от учебния материал за учениците от 1-ви до 12-ти клас. Материалите следват официалната училищна програма на МОН и са съобразени с държавните образователни стандарти.
Идеята на настоятелството е не само учениците да използват сайта в домашни условия, но и в училище от учителите. То е договорило преференциални цени за таксата, която се плаща за ползването на видео уроците и упражненията.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 1, 2016 12:34 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама