Три събора в Тополовградска община на 22 октомври

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 1, 2016 10:33 Updated

Три събора в Тополовградска  община на 22 октомври

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 23/ 28 октомври- 3 ноември 2016 година

Свързани публикации

Устрем, Княжево и Българска поляна са трите села от Тополовградска община, които проведоха своите есенни, Димитровденски събори в края на миналата седмица. Докато в Устрем и Българска поляна съборите бяха само на 22, то в Княжево празникът продължи два дни – на 22 и 23 октомври, събота и неделя.

За късмет на жителите на трите села и техните многобройни гости времето бе изключително благосклонно и всичко предвидено по програма на открито премина без проблеми и произшествия.
В Българска поляна кметът на селото Станка Стратиева бе поканила за концерт и веселие на площада „Пилашевска група” от Първомай, със солистка Диляна Наскова, която от 11:00 ч. в съботния ден, в продължение на три часа свири и весели полянци и техните гости на площада в центъра на селото. Освен словото, с което госпожа Стратиева поздрави присъстващите на събора, и от ОбА бяха изпратили по пощата поздравителен адрес от кмета на общината до жителите на селото.
В с. Княжево кметът Янита Димова бе предвидила доста по-богата и разнообразна програма в двата почивни дни. В следобеда на 21-ви, в концертната програма се включиха местни самодейци и техни гости от съседното село Синапово. Гостува и танцов състав „Цветница” от Елхово. Най-важната и най- очакваната част от програмата бе гостуването и концертът на популярните народни певци Донка и Тодор Кожухарови с оркестър „Южни ритми” от 16:00 часа на площада в центъра на селото, където присъстващите княжевци и техните гости се веселиха до късно вечерта. Програмата завърши със светлинна заря. Съборът бе уважен от председателя на ОбС Васил Сяров. Поздравителен адрес бе получен и от името на кмета на общината.
На другия ден от 11:00 ч. в градинката в центъра при голям интерес се проведоха народни борби. Голямата награда спечели Паскал Караников, който е и кмет на елховското село Чернозем.
Традиционният Димитровденски събор в село Устрем също премина много добре и интересно. Богата програма предвидена за празника от кмета на селото Христо Илчев бе приета с интерес на местните хора. Преди обяд се проведе мач между сборни отбори на ветерани и младежки отбор от селото.
От 13:00 часа на площада в центъра на селото започна празникът за събора, организиран от кметство Устрем, читалище „Пробуда“ и Клуба на пенсионера в селото, а в програмата се включиха и Женска фолклорна група при местното читалище, Групата за стари градски песни при Клуба на пенсионера, както и младите самодейци от Мажоретен състав „Сийяни звезди” и танцов състав „Луди Млади” от читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894” Тополовград.
Оркестърът за народна музика „Наздравица” от град Казанлък весели местните хора и гостите им и след официалната част на програмата до късно вечерта. С поздравление към събралите се много хора се обърна народният представител Евгения Ангелова. На събора присъства и народният представител Чавдар Георгиев.
Поздрав от името на общината отправи и зам.-кметът Маргарита Георгиева.
Когато времето се свечери, предвидената заря, подарена от кмета на Казанлък, освети небето над Устрем.
И в трите села кметовете поведоха първото хоро, а веселието и хората продължи дотогава, докато свирачи и играчи имаха сили, а останалото си беше като на събор – разнообразни и шарени сергии и пълни къщи с гости.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 1, 2016 10:33 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама