Изнервени мигранти се разбунтуваха, искаха да напуснат лагера

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 31, 2016 18:13

Изнервени мигранти се разбунтуваха, искаха да напуснат лагера

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 23/ 28 октомври- 3 ноември 2016 година

Свързани публикации

Изнервени бежанци поискаха да тръгнат сами към Сърбия. В понеделник, 24 октомври, няколкостотин от тях решиха да напуснат РПЦ – Харманли. „Изведнъж пред портала се събраха много хора с раници и искаха да излязат. Те скандираха „Сърбия“, разказва свидетел. Първоначално полицаите от Харманли не ги допуснаха до портала, а след това към тях се присъединиха и подкрепления.
За да успокоят създалото се положение, се стекоха над 200 служители на полиция, жандармерия, миграция, ДАБ. Медици от Бърза помощ, пожарна и ЕВН също присъстваха на мястото на събитието.
Тогава тълпата с раници се прибра по стаите.
Според старши комисар на РДВР – Хасково, Ангел Цанков при потушаване на напрежението не е използвана сила, а целта е била да не напускат пределите на лагера, посочи той.
Протестиращите бяха афганистанци и иракчани. Те излъчиха контактна група от по петима свои представители, които имаха разговори с областният управител на Хасково Станислав Дечев. Освен него мигрантите се срещнаха с комисар Ангел Цанков и кметът на Харманли Мария Киркова. Тя се включи в предаване по бТВ, където съобщи, че застава зад исканията на харманлийци, които искат в града да се върне спокойствието.
Първоначално недоволството на мигрантите бе породено от искания от битов характер.
Кандидатите за убежище поискаха незабавно да им бъде предоставен статут на закрила, което няма как да стане, обясни временният директор на центъра Димитър Захариев. „По закон процедурата за издаване на статут трае до 6 месеца, макар продължителността да е по-кратка в момента“, уточни той.
Всички искания, които засягат битови условия, бяха разгледани. Много от слабостите са отстранени, други са в процес на отстраняване, уточни временният директор на РПЦ – Харманли, цитиран от БТА.

Затворената граница със Сърбия е виновна за напрежението сред мигрантите

Напрежението в лагера не е толкова заради забавянето на статута, колкото до прекъснатите връзки с каналджии, които трябва да ги изведат от страната. Това е мнението на Мохамад Абрахами, изказано в предаването на Милен Цветков по НОВА.
Статутът на афганистанските и иракски бежанци, за разлика от сирийските, се разглежда по друга процедура, която е по-бавна, което ги изнервя.
Повечето от тях са платили, за да ги прехвърлят до Западна Европа, но след като Сърбия затвори границата си, те не могат да се придвижат. В същото време нашата граница с Турция продължава да пропуска емигранти, които се настаняват в препълнените центрове из страната.
Недоволството на местите хора е заради немарливия външен вид на разхождащите се из града мигранти. За много не е приятна гледка срещу теб да се появят десетина брадясали мъже, които говорят непознат език.
Освен това за повечето от мигрантите хигиената не е първа грижа, което отвращава харманлийци. Служители в РПЦ, които обслужват помещенията в лагера, разказват, че в хигиенно отношение афганистанците са с няколко века назад.
Един от начините, за да се намали напрежението в Харманли, е местата, където се събират афганистанците – интернет зали и пункт на Мъни Грам, да се преместят на територията на лагера. Така ще се избегне струпването на тълпи из града.

Това е поредният бунт на бежанци в харманлийския лагер. Няколко подобни имаше през 2014 година, когато  настанените там се оплакваха от бавната процедура при издаването на статути. 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 31, 2016 18:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама