Учен с харманлийски корен откри планета с две слънца

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 14, 2016 18:57

Учен с харманлийски корен откри планета с две слънца

Учен с корен от Харманли стана известен като откривател на планета с две слънца, съобщават всички световни осведомителни агенции. Името на българина Веселин Костов се появи на американско специализирано издание заедно с имената на други астрономи от Goddard Space Flight Center към NASA и Diego State University. Открита е най-голямата планета извън Слънчевата система в орбита около две звезди и на такава дистанция от тях, че в близост до нея би могло да има живот.
Световната преса съобщава, че откритието на тази планета е направено с помощта на космическия телескоп „Kepler“ и бе обявено на конференция на Американското астрономическо общество в Сан Диего, Калифорния. Резултатите от наблюденията и анализите на учените са публикувани в научния труд на българина Веселин Костов, постдокторант (кандидат на науките) от NASA Goddard, който ще се появи в новия брой на Astrophysical Journal.

Българинът Веселин Б. Костов е син на Дора Ванчева, дъщеря на математика от Харманлийската гимназия Дончо Ванчев. Внукът е завършил физика в Софийския университет, след което продължава във факултетите по Физика и астрономия към University of Oklahoma и Johns Hopkins University, работи в Обсерваторията на Земята „Ламонт-Дохърти“ към Columbia University. След което става аспирант на NASA и след това и кандидат на науките.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 14, 2016 18:57
Напиши коментар

2 Коментара

  1. Иван Атанасов Author юни 15, 07:24

    До няколко дни и това ще стане.

    Отговори на този коментар
  2. Журналист юни 14, 23:25

    Правете интервю с такива хора, заслужаващи уважение , които предизвикват интерес ,а не да интервюирате сулю и пулю как са си развявали задниците нагоре и надолу , все едно е голямо геройство !

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама