Контрабандните цигари намаляват, но в кутиите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 14, 2016 17:12

Контрабандните цигари намаляват, но в кутиите

През миналата седмица неколцина държавни мъже се похвалиха, че потреблението на контрабандни цигари е намаляло. Според тях едва 8,3% била продажбата им към четвъртото тримесечие на 2015 г. Това било най-ниското ниво на нелегална търговия за последните девет години, определят те.
От проучването става ясно, че в областите Хасково, Пазарджик, Сливен, Пловдив, както и в някои региони като Свиленград например, нивата на потребление на незаконни цигари са значително по-големи от тези в останалите и средните за страната. Те са пропуснали да споменат и Харманли, където 80% от цигарите, които се пушат са без бандерол.
Затова премиерът Бойко Борисов постави ултиматум на шефовете на полицейски управления: Или да сложат край на тази контрабанда или да си тръгват.
От справката, публикувана в сайта на митницата се вижда, че задържаните цигари за нелегално разпространение намаляват. За тримесечието на 2016 година те са 9 279 млн. къса. За същия период на 2015 конфискуваните цигари са 10 269 млн., за 2014 – 15 461 млн. къса. Намалението може да се тълкува като положителен процес, щом като сме хванали по-малко, това означава, че са внесени по-малко.
Контрабандата уж намалява, а пласьорите забогатяват. Това се забелязва от местните хора, които имат стабилни връзки с доставчиците си от години.
Има и друго разминаване в очите на местните хора, свързано пак с контрабандни канали. Официалните данни сочат, че сме се справили и с нашествието на бежанци, незаконно преминали границата, а в същото време расте благосъстоянието на хората, които се занимават с каналджийство. Само в Харманли, който е на 60 км от границата миналата година са заловени над 500 емигранти. В сряда бяха заловени поредните 37. В Града на Белоногата вече могат да се видят много луксозни коли и местните жители знаят с какви пари са купени.

Броели празните кутии

Проучването се провежда в 14 от най-големите градове в страната. То се прави като се събират празни опаковки цигари. Този принцип се прилага и във всички страни от Европейския съюз.
Премиерът Бойко Борисов е на мнение, че тази статистика е най-реалната от всички. „Другите по един или друг начин могат да бъдат манипулирани”, коментира той. Докато тук – отиват, обръщат кофата за боклук и от 100 опаковки – само 8 са фалшиви, заяви Борисов.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 14, 2016 17:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама