Църквата в село Българин стана на 140 години

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 17, 2017 16:07

Църквата в село Българин стана на 140 години

За отбелязване 140-годишнината от създаването на църквата в село Българин са събраха стотици миряни.
На 10 септември, два дни след празника в храма, носещ името на най-популярната жена, трима свещеници Живко, Георги и Атанасий, отслужиха литургия. В двора на храма „Рождество Пресветая Богородици“ бяха поставени маси, където се събраха гостите.
Дарители бяха осигурили 4 агнета, едно шиле и коза, от които бе направен курбан. След като бе осветен, той бе раздаден на гостите.
На събитието присъстваха кметът на общината Мария Киркова, зам.-кметът Валентина Димулска и зам.-областният управител Стефка Здравкова
Църквата Рождество Пресветая Богородици” бе обновена през 2009 година. Тогава За пръв път от 75 години в нея се отслужи литургия и това стана в неделя, 8 септември.
На тържеството НВП Старозагорският митрополит Галактион отслужи Света Божествена литургия в съслужие с харманлийските свещеници Атанасий, Живко, Георги, и иподяконите Симеон и Кирил. В службата се включиха и други йеромонаси – Бунифаций, Автоном, които дойдоха с владиката.
Шест овце бяха жертвани за курбана в неделя. Петте са дарение, а шестата е купена от Настоятелството.
През месец септември 2003 г. в селото е създаден Инициативен комитет, който да възстанови светинята. Тогава от нея е била останало само иконата до олтара. Тя е била остъклена, но съсипана от дъжда, но все пак – образът й още личал. Имало е и едно парченце обгорен грифон от кръста, който е бил изгорен.
Благодарение на Мария Йованович, Георги Скерлев, Таня Кузманова, Галя Крумова, Светла Сидерова, Павлинка Христова, а по-късно присъединилата се Кирилка Ненкова храмът сега е в такова добро състояние.

2009 година

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 17, 2017 16:07
Напиши коментар

1 Коментар

  1. църковно насоятелство септември 17, 22:21

    В инициативния комитет от самото начало бяха Славка и Янко Тоневи,Красимир Кузманов,клисара бай Минко,Даниела Христова ,младежката организация на ВМРО- с.Българин,настоятелите , дарителите като бай Васил и тези който запазиха своята анонимност. Няма да е честно,ако не споменем всички християнски домове дали своята лепта за възстановяване на църквата. Поклон пред всеотдайността на всички им.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.