Църквата в село Българин стана на 140 години

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 17, 2017 16:07

Църквата в село Българин стана на 140 години

За отбелязване 140-годишнината от създаването на църквата в село Българин са събраха стотици миряни.
На 10 септември, два дни след празника в храма, носещ името на най-популярната жена, трима свещеници Живко, Георги и Атанасий, отслужиха литургия. В двора на храма „Рождество Пресветая Богородици“ бяха поставени маси, където се събраха гостите.
Дарители бяха осигурили 4 агнета, едно шиле и коза, от които бе направен курбан. След като бе осветен, той бе раздаден на гостите.
На събитието присъстваха кметът на общината Мария Киркова, зам.-кметът Валентина Димулска и зам.-областният управител Стефка Здравкова
Църквата Рождество Пресветая Богородици” бе обновена през 2009 година. Тогава За пръв път от 75 години в нея се отслужи литургия и това стана в неделя, 8 септември.
На тържеството НВП Старозагорският митрополит Галактион отслужи Света Божествена литургия в съслужие с харманлийските свещеници Атанасий, Живко, Георги, и иподяконите Симеон и Кирил. В службата се включиха и други йеромонаси – Бунифаций, Автоном, които дойдоха с владиката.
Шест овце бяха жертвани за курбана в неделя. Петте са дарение, а шестата е купена от Настоятелството.
През месец септември 2003 г. в селото е създаден Инициативен комитет, който да възстанови светинята. Тогава от нея е била останало само иконата до олтара. Тя е била остъклена, но съсипана от дъжда, но все пак – образът й още личал. Имало е и едно парченце обгорен грифон от кръста, който е бил изгорен.
Благодарение на Мария Йованович, Георги Скерлев, Таня Кузманова, Галя Крумова, Светла Сидерова, Павлинка Христова, а по-късно присъединилата се Кирилка Ненкова храмът сега е в такова добро състояние.

2009 година

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 17, 2017 16:07
Напиши коментар

1 Коментар

  1. църковно насоятелство септември 17, 22:21

    В инициативния комитет от самото начало бяха Славка и Янко Тоневи,Красимир Кузманов,клисара бай Минко,Даниела Христова ,младежката организация на ВМРО- с.Българин,настоятелите , дарителите като бай Васил и тези който запазиха своята анонимност. Няма да е честно,ако не споменем всички християнски домове дали своята лепта за възстановяване на църквата. Поклон пред всеотдайността на всички им.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама