Разпространението на Хепатит А подрани

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 18, 2017 08:27

Разпространението на Хепатит А подрани

Няколко случая един след друг на заболяване от жълтеница през последните седмици накара хората отново да заговорят за тази болест. Много от тях са притеснени, че болните са много, от което следва, че заразата лесно може да се разпространи и върху тях. Липсата на информация кара хората да умножават броя на заболелите, а есенно-зимния сезон е времето, през който тази болест обикновено се разпространява.
От РЗИ – Хасково съобщават, че през миналата седмица трима са заболели от остър вирусен хепатит в Хасковска област.
В инфекциозното отделение в Хасково, където се лекува тази болест, в момента има 6 човека от Харманли, а от Любимец и Свиленград са по-малко.
Справката в няколкото лаборатории в Харманли, където заболяването се диагностицира чрез кръвна проба, показа, че няма сериозно повишение на заразените, в сравнение тези от минали години за този период. Възможно е обаче те да са се изследвали другаде.
Разликата от други периоди е, че повишеното разпространение на болестта други години е било през октомври, след панаир време.
Въпреки че не може да се говори за сериозно повишаване на заболелите, лекарите препоръчват да се спазва личната хигиена.
Хепатит А, наричан още инфекциозен хепатит или жълтеница, се предава чрез заразена храна, вода или къпане в басейни. Причинител на заболяването е вирус, които се отделя с изпражненията на заразения човек и се предава подобно на другите чревни инфекции чрез храната, водата, мръсните ръце и предметите.

Трима са новооткритите с туберкулоза в региона. Тези с варицела са двама. Пациентите със стомашно-чревни разстройства са 16, а тези с остри респираторни заболявания – 22.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 18, 2017 08:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама