Традициите са живи, Ивайловград показа това

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 13, 2016 09:01

Традициите са живи,  Ивайловград показа това

Един от финалистите на „Мастършеф” за 2016 г. Георги Ангелов участва в Международния кулинарен фестивал на традиционните храни, поминък и занаяти в Ивайловград. За петото си юбилейно издание южният град посрещна своите гости с богата програма В нея се изявиха 35 организации и над 15 индивидуални участника от нашата страна, Турция и Гърция.
Пред многобройните гости те показаха произведения, свързани с бита на хората, които са живели от векове в този край. На живо жени месеха баници, готвеха ястия и предяха. Други бяха сготвили храната предварително и обясняваха на любопитните гости как са я приготвили. Някои дегустираха вино.
Трети показваха произведени от тях сувенири, предмети за бита, картини, икони.
Един майстор плетеше кошници, друг учеше децата на грънчарския занаят.
Освен с дегустации, кулинарният фестивал се превърна във фолклорен празник с музика, песни и танци. Нематериалното културно наследство на Тракия бе представено и от самодейци от село Славеево, от вокалната група към читалище „Пробуда“. Два танцови състава от двете страни на близката граница поиграха на мегдана. Техни фенове ги аплодираха.
Така отново се реализира идеята на организаторите, Община Ивайловград, НЧ „Пробуда 1914“, Инициативен комитет на местната общност и платформа „Агора“ е да се запазят живи традициите за поколенията.
Тази година кулинарното изложение беше оценявано от жури, в което бяха Георги Ангелов, Емил Върбанов – главен експерт към Национален фонд “Култура”, Камелия Чолакова – председател на читалищно сдружение „Чар ЮГ’’ и Трендафила Стамболова – майстор-сладкар от Ивайловград.
Награда за най-атрактивна демонстрация бе присъдена на село Горноселци, за биопродукт – на село Хухла, за най-добро тестено изделие – на Лъджа. Награда за аранжиране на пано получиха самодейци от село Свирачи, а за цялостно представяне – град Ивайловград.
Диана Овчарова, градоначалник на Общината, даде наградата на кмета на село Славеево.
Международният кулинарен фестивал бе открит в събота, 3 септември, на вила Армира, където ги посрещнаха самодейци, преоблечени като бог Дионис и неговата свита. Гостите на събитието имаха възможността да присъстват на уникалното светлинно шоу, рисуващо с цветни прожектори и дигитална програма картини върху сгради. Това изкуство бе дело на Акира Хасегава, майстор на звука и светлината.
Пленерът на художници и класическия концерт на гостуващи изпълнители от Франция бяха част от програмата за откриване на фестивалните дни.
За най-малките гости на откриването имаше организирано археологическо ателие на тема „Открий съкровището на Армира“.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 13, 2016 09:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама