Тополовградската болница е фризер, който дължи 113 хиляди

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 10, 2006 20:20

Тополовградската болница е фризер, който дължи 113 хиляди

Акценти

  • Получаваме допълнително и субсидия от 24 хил. лева за тримесечие
  • Желанието ми е след като бъда освободен да остана на работа в болницата.

Свързани публикации

Болницата в Тополовград е строена преди 53 години и огромната рушаща се сграда се нуждае от сериозен ремонт. Необходимо е да се направи топлоизолация, да се подмени цялата дограма. Докато водехме разговора в кабинета на управителя, вятърът намираше път през прогнилата дограма и развяваше пердетата на стаята му.

Разговор с управителя на Многопрофилната болница за активно лечение в Тополовград д- Ангел Карамитрев.

 

Д-р Карамитрев, какво е финансовото състояние на болницата към настоящия момент?

До 2003г. бяхме на общинска издръжка. От 2004 до 2005г. финансирането е по договор със здравната каса и субсидии от Министерството на здравеопазването Получаваме допълнително и субсидия от 24 хил. лева за тримесечие, като отдалечена и рискова община. Разходите, които правим са основно за медикаменти и консумативи, горива, транспорт, електроенергия, храна, както и за поддръжка. Най-много пари обаче отиват за отопление през зимата. Парното работи с две горелки, всяка от които консумира по 37 л. за час. За оптимална му работа, на денонощие са необходими 600 л. гориво. За около месец разходите за отопление са 18 хил. лева. Сега за ток харчим 1000 лв. месечно, но отопляваме само отделни стаи.

В същото време наши специалисти консултират филиала за Спешна медицинска помощ. В тези случаи има разходи за спешен и извънреден труд, по всяко време на денонощието. Но от там няма възстановяване на разходите.

Поради липса на средства през последните години не са правени никакви инвестиции. Единствената ни придобивка е рентгенов апарат, дарен от Германия, който бе инсталиран със средства на общината.

Собствените приходи са много малко. Парите, които влизат в болницата зависят от броя на хоспитализираните пациенти. През последните две години приемът на болни рязко намаля. Това е естествен резултат от намаляване броя на населението. През изминалата година при нас са се лекували 1657 пациента – около 14% от населението на община Тополовград. Твърде стеснени са възможностите ни за прием на болни за болнично лечение, както заради недостиг на лекарски персонал, така и заради остарялата база. Друг фактор е и лошото финансово състояние на хората. Повечето от пациентите са възрастни хора с пенсии от около 70-80 лв. Едно денонощие в болницата струва 3.20 лв. Заплащат се само първите десет дни от престоя. След това, независимо колко дни в рамките на същата година пациентът ще стои в болницата, това няма да му струва нищо. Но един пенсионер, хоспитализиран за десет дни, ще трябва да се раздели с половината си пенсия. Неосигурените също приемаме без отказ, макар, че няма схема за възстановяване на разходите. В момента изготвяме ценоразпис. Очертава се престоят в болницата на неосигурените пациенти да струва около 32 лв. за денонощие.

 

Какво става с Вътрешно отделение (ВО)?

Проблемите на ВО са резултат от дефицита на кадри. Поради здравословни проблеми д-р Кючуков напусна отделението. Д-р Господинов, спазвайки всички изисквания на Кодекса на Труда, също прекрати договора си и премина на индивидуална практика. Така в продължение на двадесетина дни ВО беше затворено. Обиколих югоизточна България в търсене на шеф на ВО. Сами разбирате, че мераклии за Тополовград трудно се намират. В крайна сметка при нас дойде д-р Иван Матев Костов на 48 г. от гр. Ямбол. Сега търсим ординатор за отделението и това ще е трудна работа. Един новозавършил лекар, неспециалист, веднага може да започне индивидуална практика и ако обслужва по-голям брой граждани ще получава един приличен доход. Но ако влезе в отделение, началната му заплата ще е 230 лв. Ръководител на отделение с 35 годишен стаж има основна заплата 372 лв.

 

Разнесоха се слухове за съставени актове.

Да, при нас, както и във всички болници в страната бяха съставени актове за неправомерно изплатени средства по клинични пътеки. Тези средства трябва да възстановим.

 

Ще ни кажете ли няколко думи по повод вашето пенсиониране?

Имам нужните стаж и възраст. Необходимо ми бе да работя до месец март, но бях атакуван с предизвестия и трябваше на 22 декември да бъда освободен. Купих три месеца от студенските си години, както законодателството разрешава. Така реших проблема си. По моя молба Общински съвет – Тополовград ме освободи от 30 декември, като прие решение да продължа да изпълнявам функциите си до 24 февруари 2006г. Това е датата на конкурса за директор на болницата.

 

Какви са бъдещите ви планове?

Желанието ми е след като бъда освободен да остана на работа в болницата. Бих искал да работя в някое от отделенията.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 10, 2006 20:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама