Търсят 1 000 кандидати за работа в чужбина

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 11, 2017 06:38

Търсят 1 000 кандидати за работа в чужбина

Две държави търсят от България работници за работа в селското им стопанство. Фирми от Испания и Португалия смятат да наемат за следващата година около 1000 човека.
Испански кооператив на производители в провинция Уелва е заявил 800 свободни места за жени за бране на ягоди. Кандидатите трябва да са само жени, на възраст от 25 до 40 г., да имат опит в селскостопанска работа или желание да работят на полето и да са физически здрави.
Работното време е 39 часа седмично, разпределени неравномерно и гъвкаво през седмицата, според необходимостта. Над това работенето се смята за извънреден труд и се заплаща с 50% повече от редовното.
Работодателите предлагат 40,39 евро на ден, като след внасяне на здравни осигуровки и данък общ доход, нетното възнаграждение става 38,92 €. На края на месеца се удържа и сумата за социално осигуряване, дължима от работника за всеки изработен ден.
Настаняването е в жилища на работодателя, които са безплатни, но се заплащат режийните разходи.
Разходите за път до Испания са за сметка на кандидата, като той заплаща билета за автобус предварително или стойността на билета се удържа от първата му заплата. Връщането до България е за сметка на работодателя, ако работникът остане до края на кампанията и не напусне самоволно.
Срокът за кандидатстване в Бюрата по труда е до 5 януари 2018 година.

Интервютата за подбор ще се проведат в началото на януари 2018 година. Очакваното заминаване на одобрените кандидати е през следващите два месеца. Трудовите договори се подписват на място в Испания и съдържат клауза за пробен период до 15 дни.
Португалска фирма търси 200 мъже и жени за бране на малини, боровинки и къпини за приблизителен период от 8 месеца, започващ от март, с 15-дневен изпитателен срок.
Работи се от понеделник до петък (7:30 – 16:30). Заплатата се формира от: фиксирана заплата, базова месечна заплата + коледни бонуси и бонуси за празнични дни, плащани на месечна база, средства за храна за всеки отработен ден.
Допълнителни часове се заплащат така: 1-ви час 25%; 2-ри и следващите по 37.5%. За почивни и празнични дни 50% + бонуси продуктивност.
От месечните заплати се удържат данъци /между 8.5% и 13.5%/ и социални осигуровки /11%.
Заплатите се изплащат в последния ден на всеки месец чрез банков трансфер. Настаняването е в жилища, в близост до фермите, с вода, електричество и газ, което се заплаща от работника.
Пътните до Португалия и транспортиране от жилището до компанията се поемат от компанията.
Работодателят ще проведе интервюта със записаните кандидати в средата на м. януари 2018 г.
Начинът за кандидатстване е чрез попълване на апликационна форма и записване в Бюро по труда до 12 януари 2018 г.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 11, 2017 06:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама