Свиленград стана „Най-зелена община за 2017”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 26, 2018 11:02

Свиленград стана „Най-зелена община за 2017”

Община Свиленград спечели конкурса „Най-зелена община – 2017“ с проект за разделно събране на отпадъци. На 22 януари, в ОбА, се състоя церемония на която кметът инж. Георги Манолов получи награди от Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на “Екопак България” АД. Едната бе грамота, втората статуетка, а третата – чек за 10 000 лева.
Проектът, който получи приза е в категория „Малка община”, с население до 25 000 души.
През 2017 г. в конкурса „Най-зелена община“ на „Екопак България“ АД взеха участие 19 общини, които се състезаваха в 3 категории – малка, средна и голяма община.
„За Свиленград е изключително признание спечелването на приза „Най-зелена община“ в конкурса на „Екопак България“. По този начин възпитаваме гражданите в отговорно отношение към природата. Започнахме с проекта за еднофамилните жилища, където бяха поставени 1000 жълти кофи. Сега надграждаме с новия проект за многофамилни блокове и детски градини. Следващият етап ще обхване търговските и туристическите обекти, за да завършим цикъла. Община Свиленград ще продължи да развива зелената идея, защото това е дългосрочна инвестиция в превръщането на града в по-добро място за живеене“, заяви кметът, след подписването на договора с „Екопак България”.
Проектът на община Свиленград предвижда пилотно изграждане на три площадки „Зелен еко кът“ за поставяне на контейнери за разделно събиране тип „Иглу“. Трите Еко къта ще бъдат разположени на площадки пред многофамилни жилищни сгради, а достъп до системата за разделно събиране ще се осъществява чрез електронни чипове единствено от живущите в тези блокове.
Мини Зелени Eко кътове ще се организират във всички детски градини в града. Целта им е децата да бъдат обучени на разделно събиране на отпадъците, за да се превърнат в посланици на инициативата в своите семейства. Слоганът на кампанията е „Заедно събираме разделно“.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 26, 2018 11:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама